Nuanțele vulnerabilității energetice
04.07.2023

Inițiativa legislativă ce prevede modificarea Legii nr. 241/2022 privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice și a Legii nr. 133/2008 cu privire la ajutorul social a fost examinată de Parlament și aprobată în I lectură.

 

Potrivit proiectului, numărul categoriilor de vulnerabilitate poate fi majorat de la cele cinci stabilite la momentul de față până la șapte – extremă; foarte ridicată; ridicată; medie; scăzută; primară și consumatorii fără vulnerabilitate energetică.

 

Totodată, se propune excluderea noțiunii de ajutor pentru perioada rece a anului, persoanele care au beneficiat de acesta în anii precedenți fiindu-le ulterior atribuită una din categoriile indicate supra. Această modificare este necesară în contextul în care unele familii, depunând atât cererea de stabilire a gradului de vulnerabilitate, cât și cea de oferire a ajutorului pentru perioada rece a anului, au beneficiat de ambele plăți.

 

Suplimentar, proiectul urmărește scopul asigurării accesului la plățile compensatorii a persoanelor din localitățile rurale, locunțele cărora nu sunt racordate la sursele de energie pentru încălzire. Astfel, în funcție de gradul de vilnerabilitate atribuit, acestea ar putea obține sau compensație în factură, sau o plată monetară din Fondul de Vulnerabilitate Energetică.

 

Este preconizată și verificarea componenței familiei consumatorului casnic de energie. Astfel, SI „Vulnerabilitatea energetică” va verifica prin schimb de date cu alte sisteme guvernamentale informațiile privind vizele de reședință ale membrilor familiei și alte informații necesare, inclusiv nivelul de venit al familiei sau al persoanei singure prin intermediul birourilor de credit, asociațiilor de economii și împrumut, organizațiillor de creditare nebancară și a băncilor, care vor furniza gratuit informațiile necesare prin transfer automatizat de date în SIVE.

 

Documentul urmează a fi examinat și aprobat de Parlament în lectura II.