Majorarea până la 200 mii lei a sumei per depozit bancar garantat
24.03.2023

Statutul de membru ale Schemei de garantare a depozitelor (sistem stabilit în RM pentru compensarea deponenților în cazul în care depozitele acestora devin indisponibile) va devein obligatoriu pentru toate băncile comerciale, prevede proiectul de lege cu privire la garantarea depozitelor din bănci, elaborat de Ministerul Finanțelor și susținut în sedința Executivului din 22 martie 2023. Hotărârea Guvernului nr.142 a fost publicată astăzi, 24 martie, în MO. 

 

Scopul proiectului este de a contribui la stabilitatea financiară a țării prin asigurarea achitării la timp a depozitelor garantate din băncile aflate în proces de lichidare silită și prin asigurarea resurselor necesare pentru rezoluția bancară, fiind perfecționat cadrul legal existent în domeniul garantării depozitelor.

 

Astfel, în vederea asigurării instituirii și funcționării Schemei de garantare a depozitelor va fi creat Fondul de acoperire a depozitelor bancare (Fond), fără personalitate juridică, care va fi administrat de Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar (FGDSB) (persoană juridică de drept public autonomă, independentă faţă de alte autorităţi publice, persoane fizice şi juridice, creată în conformitate cu Legea nr. 575/2003 privind garantarea depozitelor în sistemul bancar, care urmează a fi abrogată după punerea în aplicare a noii legi).

 

Potrivit proiectului, resursele financiare ale Fondului și ale Fondului de rezoluție vor fi ținute separat unele față de celelalte și separat față de resursele FGDSB.

 

Orice bancă licențiată de către BNM pentru desfășurarea activității de atragere a depozitelor va deveni, din ziua eliberării licenței, în mod obligatoriu, instituție membră a Fondului. Garantate de către Fond vor fi depozitele în moneda națională și în valută străină deținute de către persoane fizice și persoane juridice (atât rezidente, cât și nerezidente).

 

După punerea în aplicare a prevederilor noii legi, nivelul de acoperire a depozitelor va spori de la 50 mii lei, stabilit la momentul de față, până la 200 mii lei, fiind calculat per deponent și per instituție membră, indiferent de numărul de depozite deținute de deponentul respectiv, mărimea și valuta depozitelor, iar cele în valută străină vor fi garantate prin compensarea echivalentului lor în lei la cursul oficial al BNM la data de indisponibilitate a depozitelor.

 

Depozitele care nu vor fi garantate de Fond sunt:

  •  fondurile proprii ale instituției membre deținute de către aceasta sau depozitele unei entități juridice controlate de respectiva instituție;
  • plasate de către alte bănci sau alte organizații licențiate sau autorizate de către BNM, CNPF sau, în cazul băncilor străine, de către o autoritate străină de supraveghere;
  • cele ale autorităților publice centrale sau locale;
  • sunt declarate ilicite prin hotărâre judecătorească;
  • provin din activități legate de spălarea banilor și finanțarea terorismului, fapt confirmat printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă;
  • deținătorii cărora nu au fost și nu pot fi identificați la data indisponibilității depozitelor etc.

 

Anumite categoriile de depozite vor beneficia de un nivel de acoperire egal cu 200% din nivelul stabilit: depozitele persoanelor fizice care rezultă din tranzacții imobiliare cu destinație locativă; sume depozitate ca decontări sau compensații ce rezultă din divorț, pensionare, concediere, dizabilitate, deces sau orice alt caz definit în actele normative ale FGDSB; depozitele persoanelor fizice, care rezultă din plata indemnizațiilor de asigurare sau repararea prejudiciului cauzat prin infracțiune sau condamnare ilegală.

 

Potrivit proiectului, nivelul-țintă al Fondului de acoperire a depozitelor bancare poate fi stability la 4% din totalul depozitelor garantate înregistrate în sistemul bancar. Acesta va putea fi revizuit cel puțin odată la 3 ani, iar în cazul în care rezervele Fondului vor depăși nivelul stabilit și pe o perioadă de doi ani consecutivi vor fi egale sau mai mari decât acesta, după consultarea Băncii Naționale a Moldovei, Consiliul Fondului ar putea lua decizia de reducere a mărimii contribuțiilor ordinare achitate de instituțiile membre.

 

Proiectul urmează a fi examinat și aprobat de Parlament.