Acordul cu EFTA oferă oportunități mediului de afaceri
05.07.2023

Exportatorii de produse agricole, dar și a serviciilor din Republica Moldova au circa 6 luni la dispoziție pentru a se pregăti, documentându-se și încheind noi parteneriate, pentru creșterea volumul exporturilor în țările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), piețe cu potențial de cumpărare înalt, a comunicat astăzi, 5 iulie, în cadrul conferinței de presă ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba.

 

Termenul estimat ține de perioada în care părțile EFTA vor ratifica Acordul de comerț liber cu Republica Moldova, semnat la 27 iunie 2023.

 

În contextul semnării Acordului, oficialul a punctat principalele avantaje oferite de acest tratat atât Republicii Moldova, cât și mediului de afaceri autohton:

  • eliminarea taxelor vamale la export și import, cee ace va spori competitivitatea mărfurilor și serviciilor moldovenești pe piețele EFTA
  • posibilitatea promovării produselor pe piața europeană
  • majorarea volumului exporturilor
  • accesul la investiții și crearea noilor locuri de muncă etc.

 

Țările EFTA, unde deja sunt cunoscute produsele cerealiere, uleiurile și vinurile din Moldova, sunt dispuse să accepte pe piețele sale fructele și legumele în stare proaspătă și prelucrată, produsele lactate, mierea produsă în țara noastră etc.

 

Potrivit datelor prezentate, balanța comercială a Republicii Moldova cu țările EFTA, deși indicatorii sunt modești, este pozitivă. În anul 2023 volumul exporturilor a constituit circa $67,7 mil., iar al importurilor – puțin peste $56 mil.