Reducerea cu cel puțin 30% a numărului de șomeri beneficiari ai poliței de asigurare medicală și de ajutor social; activarea a circa 17% din șomerii de lungă durată înregistrați la ANOFM șomerilor prin introducerea unor noi obligații și responsabilități; reducerea cu 20% a numărului beneficiarilor de ajutor social – persoane apte de muncă sunt doar unele obiective specifice ce urmează a fi realizate în rezultatul aprobării și implementării proiectului de lege privind modificarea unor acte normative (activarea pieței forței de muncă).
Documentul a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat.
Astfel, pentru a stimula angajarea în câmpul muncii a persoanelor apte de muncă, după punerea în aplicare a noilor prevederi de statutul de persoană asigurată de Guvern în sistemul de asigurări obligatorii de asistență medical vor beneficia nu toți șomerii, ci doar persoanele ce beneficiază de indemnizație de șomaj înregistrate la subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și doar pe perioada plății respectivei indemnizații. Respectiv, ceilalți cetățeni vor fi obligați să procure individual polița de asigurare medical, achitând prima în sumă fixă, care pentru anul 2023 constituie 12636 lei. Această modificare este propusă în Legea nr.1585/1998 (art.4 lit. k)).
Totodată, pentru descurajarea dependenței șomerilor de ajutor social, perioada de înregistrare repetată a cererii de solicitare a acestui ajutor poate fi extinsă de la 3 la 6 luni, stimulând și participarea persoanelor apte de muncă la măsurile active de ocupare a forței de muncă (formarea profesională; subvenționare; suportul pentru crearea sau adaptarea locului de muncă și stimularea mobilității), precum și participarea beneficiarilor la activitățile de interes comunitar.
Suplimentar, Legea nr. 105/2018 poate prevedea expres că cuantumul indemnizației de șomaj constituie 40% din venitul mediu lunar asigurat al persoanei, realizat în ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării, la momentul de față acesta fiind de 50%.
Proiectul prevede și constituirea echipelor mobile, care vor identifica și informa populația inactivă despre modul de accesare la serviciile ANOFM.
Alte prevederi incluse în proiect vor fi prezentate pe măsura promovării acestuia.