Taxa de portabilitate va fi anulată
06.07.2023

Executivul a aprobat proiectul hotărârii de Guvern, prin care susține proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (fortificarea autorității de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice și sincronizarea termenului de valabilitate a licențelor de utilizare a frecvențelor). Hotărârea Guvernului nr.460 a fost publicată astăzi, 6 iulie, în MO.

 

Documentul conține intervenții și în Legea nr.847/2000, care prevăd excluderea noțiunii de taxă de portabilitate din textul legii.

 

Amintim, respectiva taxă a fost inclusă în anul 2000, fiind considerată o „taxă de lux”. Cuantumul acesteia a evoluat în timp, constituind initial echivalentul a 2 dolari SUA, care era încasată lunar de la beneficiarii de telefoane mobile şi servicii de comunicaţii GSM. Ulterior suma taxei a fost modificată în diferite perioade, pentru ca la momentul de față să constituie 50% din plata lunară de operare, administrare și întreținere a bazei de date centralizate pentru implementarea și realizarea portabilității numerelor de telefonie mobilă. Subiect al taxei de portabilitate este persoana juridică care administrează procesul de portare a numerelor.

 

Anularea acesteia a fost solicitată în repetate rânduri de operatorii pieței, având în vedere că serviciile de telefonie mobile nu mai pot fi considerate „servicii de lux”.

 

Taxa de portabilitate este destinată pentru suplinirea Fondului de susținere a populației, din care sunt finanțate programele cu destinație specială în domeniul asistenței sociale, serviciile sociale, finanțarea cantinelor de ajutor social etc. Volumul mijloacelor acumulate din această taxă constituie anual circa 80 mil. lei, de serviciul de portare beneficiind peste 86 mii de abonați (date valabile pentru anul 2021).