Închiderea regimului vamal al autovehiculelor distruse sau vândute la piese
11.07.2023

În cazul în care mijloacele de transport clasificate la poziția tarifară 8703 care au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice până la 31 decembrie 2022, inclusiv cele declarate prin acțiune, al căror termen de plasare sub regim vamal de admitere temporară  pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a expirat și care, până la data de 31 decembrie 2022, au fost distruse sau vândute la piese (fapt confirmat prin documente justificative sau prin declarația pe propria răspundere a persoanei), la cererea persoanei care a introdus autovehiculul în țară, regimul vamal de admitere temporară poate fi închis contra unei plăți unice în cuantum de 15000 de lei pentru fiecare mijloc de transport, cu eliberarea formularului tipizat TV-14.

 

Perioada de închidere a respectivului regim vamal decurge de la 1 iulie 2023 până la 31 ianuarie 2024, după care vor fi aplicate noile prevederi ale Codului contravențional. Acestea stabilesc că, în cazul omiterii scoaterii de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a mijloacelor de transport indicate, se aplică amendă de la 1300 la 1500 UC (65 000-75000 lei), cu obligarea scoaterii de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a vehiculelor.

 

Aceste norme au fost adoptate prin Legea nr.172/2023, iar pentru implementarea lor Serviciul Vamal a aprobat Instrucțiunea cu privire la plasarea în regim vamal de import a unor mijloace de transport declarate prin acțiune. Ordinul nr. 242-O al autorității este publicat în MO din 7 iulie 2023 și stabilește modul de vămuire a autovehiculelor distruse sau vândute la piese, cu eliberarea formularului tipizat TV-14 și indicarea codului scutirii – 240, închiderea regimului vamal de admitere temporară fiind menționat în SI „Frontiera”.

 

Pentru închiderea regimului vamal de admitere temporară persoana fizică care a introdus autovehiculul în Republica Moldova se va prezenta la subdiviziunea postului vamal și va depune o cerere la care va anexa:

  •  formularul tipizat DV-6 al declaraţiei vamale;
  • copia buletinului de identitate;
  • actul се соnfirmă vânzarea mijlocului de transport la piese sau actul ce confirmă distrugerea mijlocului de transport, sau declarația pe propria răspundere privind distrugerea sau vinderea la piese a autovehiculului.

 

Modelul cererii și declarației pe propria răspundere sunt anexe la ordinul publicat în MO.