SIA e-AEO: Conceptul și Regulamentul de funcționare au intrat în vigoare
11.07.2023

La 8 iulie au intrat în vigoare Conceptul Sistemului informațional de gestionare a autorizației de agent economic autorizat (SIA e-AEO) și Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea SIA e-AEO, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.412/2023, care a fost publicată în MO.

 

Sistemul asigură interconexiunea unui ansamblu de resurse și tehnologii informaționale, mijloace tehnice de program și metodologii, precum și infrastructură, destinată utilizatorului pentru procesarea informației și formarea resursei informaționale privind gestionarea proceselor de aplicare, eliberare a autorizațiilor AEO, monitorizare și reevaluare a condițiilor de autorizare a titularilor autorizațiilor și este parte componentă a Sistemului Informațional Integrat Vamal. Cerințele față de SIA e-AEO, spațiul tehnologic, fincționalitățile acestuia sunt stabilite în Concept.

 

Totodată, Regulamentul prevede expres organizarea și funcționarea sistemului, participanții, dreptrurile și obligațiile acestora, modul de înregistrare, modificare și excludere a datelor din e-AEO, interacțiunea și integrarea cu alte sisteme informaționale (MCloud, MSign, MPass, MСonnect etc).

 

Furnizarea informației în SI „e-AEO” se efectuează de către operatorii economici și constă în introducerea datelor în cererile de solicitare și documentele anexate în mod obligatoriu și de către Serviciul Vamal în autorizațiile eliberate, documentele emise, grupate în dosare.

 

Reiterăm, statutul AEO oferă agenților economici anumite facilități: reducerea numărului de controale vamale,  tratament prioritar la efectuarea controlului, traversarea frontierei în regim prioritar (utilizând o banda specială dedicată AEO), prelungirea termenului de plată a obligației vamale (30 de zile calendaristice de la validarea declarației vamale (la constituirea unei garanții în cuantum deplin al obligației), reducerea setului de date necesare vămuirii etc.