Lista produselor agricole și alimentare urmează a fi aprobată de Guvern
24.03.2023

Odată cu punerea în aplicare a modificărilor operate prin Legea nr.250/2022 pentru modificarea unor acte normative, Legea nr.231/2010 cu privire la comerțul interior a fost suplinită cu capitolul V–Relațiile contractuale dintre furnizor și cumpărător privind livrarea de produse agricole și alimentare. Potrivit noțiunilor oferite de Legea nr.250/2022, produse agricole și alimentare sunt cele incluse în lista stabilită de Guvern. Respectiv, aceasta urmează a fi aprobată de Executiv, iar în acest sens Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Listei produselor agricole și alimentare.

 

Documentul a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat, care a fost convocată la 20 martie 2023. Potrivit proiectului, acesta transpune în legislația națională Anexa I Lista prevăzută la art.38 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și conține 47 categorii stabilite în Nomenclatura combinată a mărfurilor. Proiectul urmează a fi supus consultărilor publice și, ulterior, va fi aprobat de Executiv.

 

Astfel, în contextul noilor prevederi ce reglementează combaterea practicilor comerciale neloiale, se va ține cont de respectivа listă. Aceasta se va aplica față de vânzarea produselor agricole și alimentare de către furnizorii din categoria întreprinderilor micro, mici și mijlocii cu orice cumpărător, cu excepția celor din categoria întreprinderilor micro, precum și în cazul comerțului ambulant, a celui efectuat în magazinele de fabrică cu mărfuri ale producătorului/ procesatorului și unităților comerciale cu o suprafaţă comercială de până la 30 m2, în cazul în care acestea se încadrează în categoria întreprinderilor micro.

 

Menționăm, relațiile contractuale dintre furnizorul și cumpărătorul de produse ce se vor regăsi în listă se stabilesc prin contracte încheiate în scris, inclusiv în formă electronică sau prin mijloace electronice. Alte prevederi definesc acțiunile ce prezintă practici comerciale neloiale, stabilesc procedura de adresare de către furnizor a plângerii privind aplicarea acestora, desemnează Consiliul Concurenței în calitate de autoritate competentă cu atribuții de stabilire, examinare, asigurare a aplicării interdicțiilor și sancționare a practicilor comerciale neloiale etc.

 

Amintim, din 26 februarie 2023 a fost abrogat art.221 din Legea nr.231/2010, iar după aprobarea proiectulul prezentat urmează a fi abrogate și HG nr.113/2021 cu privire la aprobarea Listei produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt.