Indicatorii de performanță a IP „Agenția de investiții”
11.07.2023

Atragerea investițiilor, susținerea activității investiționale și acordarea suportului postinvestițional, promovarea imaginii țării și exporturilor, precum și contribuirea la implementarea obiectivelor naționale în domeniul diplomației economice sunt scopurile Instituției Publice Agenția de Investiții, statutul căreia a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.439 publicată în MO din 8 iulie 2023.

 

Instituția este creată prin reorganizarea Agenției de Investiții, fondatorul noii structuri devenind Cancalaria de Stat.

 

Printre drepturile Agenției se regăsesc înaintarea propunerilor de modificare a cadrului normativ în domeniile de competență; colaborarea cu organele abilitate cu funcții de control, organizațiile necomerciale și organizațiile internaționale; administrarea fondurilor de asistență financiară și tehnică externă; prestarea serviciilor contra plată ( servicii de acordare a licențelor neexclusive pentru mărcile deținute, de implementare a proiectelor, de instruire privind atragerea investițiilor) etc.

 

Pentru evaluarea activității instituției sunt stabiliți nouă indicatori-cheie de perfirmanță, inclusiv volumul investițiilor directe și numărul de companii străine atrase, numărul de companii asistate care vor înregistra exporturi suplimentare și volumul acestora, raportul dintre volumul exporturilor și bugetul alocat pentru majorarea lor etc.

 

După punerea în aplicare a noilor prevederi (8 august 2023), Hotărârea Guvernului nr. 322/2018 cu privire la organizarea și funcționarea Agenției de Investiții va fi abrogată.