Turismul rural: granturi pentru dezvoltarea ecosistemului
11.07.2023

Proiectul programului de sprijin pentru dezvoltarea ÎMM-urilor din domeniul turismului  presupune un buget estimativ de 30 mil. lei pentru trei ani, cu posibilitatea de a fi suplinit cu fonduri ale donatorilor locali și externi. Cuantumul grantului oferit unui beneficiar eligibil1, în funcție de activitate (procurări de mărfuri/servicii, reconstrucție, amenajare, design, infrastructură digitală etc.), variază de la 20% pănă la 70% din costul estimativ al proiectului ce urmează a fi implementat, iar suma finanțării nerambursabile nu va depăși 500 mii lei.

 

Pe agenda ședinței Executivului este inclus proiectul hotărârii de Guvern elaborat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, de comun cu Instituția Publică Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, ODA fiind și promotor al programului.

 

Scopul documentului este stabilirea reglementărilor clare de acces la finanțare pentru stimularea creșterii economice în teritoriu, iar obiectivul general – promovarea și facilitarea activităților de turism și antreprenoriat în cadrul ecosistemului ÎMM-urilor din acest domeniu pentru crearea de noi afaceri, creșterea veniturilor în sectorul turistic și în alte sectoare conexe, precum și pentru a contribui la promovarea și exportul de produse și servicii turistice specifice Republicii Moldova.

 

Autorii proiectului consideră că, în rezultatul implementării programului, cel puțin 50% din beneficiarii acestuia vor spori performanța financiară, asigurănd majorarea sumelor impozitelor directe și indirecte plătite în bugetul public național;  cel puțin 25 de întreprinderi vor diversifica gama de servicii și produse oferite; cel puțin 40% din ÎMM-uri vor asigura un câștig salarial mediu lunar brut la nivelul celui din industria turismului; vor fi menținute cel puțin 100 de locuri de muncă, fiind create suplimentar 50 locuri noi; volumul de investiții în economia națională va fi în creștere cu circa 40 mil. lei.

 

Cu detalii vom reveni pe parcursul promovării proiectului.

_____________________________________

1 Desfășoară activitate de antreprenoriat în turism sau activități conexe cu potențial pentru organizarea activităților turistice pe teritoriul Republicii Moldova, în unitățile administrativ – teritoriale de nivelul întâi: sate, comune, precum și orașe cu o populație de până la 30 000 locuitori (conform ultimului recensământ al populației și al locuințelor), care conține dezvoltare de produs turistic, de infrastructură turistică, activități de cazare și/sau alimentație a turiștilor, activități de agrement.