Ajutorul umanitar pentru fermieri: formula pentru determinarea mărimii suportului
12.07.2023

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură va prezenta Ministerului Muncii și Protecției Sociale, precum și Comisiei interdepartamentale pentru ajutoarele umanitare, lista potențialilor beneficiari de ajutorul umanitar extern oferit de România, în limita cantității de 4000 tone de motorină, în vederea luării unei decizii de repartizare corespunzătoare a acesteia. Beneficiarii și cuantumul cantitativ de motorină destinat compensării parțiale a pierderilor suferite de producătorii agricoli pentru roada anului 2022, ca urmare a înregistrării secetei la culturile de fitotehnie, vor fi determinați în baza regulamentului, proiectul căruia este elaborat de MAIA și propus pentru consultări publice, care vor dura până la 15 iulie.

 

Potrivit documentului, ajutorul se va acorda dacă, potrivit actelor de constatare, în anul 2022 seceta a afectat 60% și mai mult din recolta culturilor de fitotehnie. Pentru obținerea acestuia solicitantul trebuie să demonstreze deținerea sau faptul prelucrării suprafețelor de teren însămânțate cu culturi de fitotehnie pentru recolta anului 2022, iar actele de constatare prezentate să conțină date veridice și să fie întocmite în termenul stabilit.

 

Suportul va fi oferit solicitanților sub formă de compensație directă la unitatea de suprafață de teren arabil însămânțat cu culturi de fitotehnie afectate de secetă, fiind aplicat și un coeficient raportat atăt la gradul de afectare a culturilor, cât și la suprafața însămânțată, formula fiind prezentată în proiect.

 

Decizia de acceptare a cererii sau de respingere a acesteia va fi luată de AIPA și comunicată solicitantului în termen de 5 zile lucrătoare din momentul recepționării acesteia. Ulterior (în 15 zile) Agenția va generaliza informația, determinând mărimea ajutorului per beneficiar.

 

Cu detalii suplimentare vom reveni pe măsura promovării proiectului.