Achizițiile publice: garanția pentru contestație va disciplina operatorii
13.07.2023

În vederea garantării temeiniciei motivelor invocate în contestația depusă în procedura de achiziții publice, operatorul economic este obligat să depună odată cu contestația și garanția pentru contestație în valoare de 1% din valoarea estimată a achiziției la contul trezorerial al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), dar nu mai mult de 100 000 lei.

 

Prevederea poate fi inclusă în Legea nr.131/2015 privind achiziţiile publice, proiectul legii pentru modificarea acesteia fiind înregistrat în Parlament.

 

Totodată, în document se precizează că ANSC nu are dreptul să pretindă la plata garanției pentru contestație, mijloacele bănești fiind restituite contestatorului la contul bancar în termen de 3 zile lucrătoare de la emiterea deciziei pe marginea contestației depuse.

 

Autorii inițiativei legislative consideră că necesitatea depunerii garanției va disciplina operatorii și va diminua numărul contestațiilor, diminuând sarcina de serviciu asupra angajaților ANSC. Suplimentar, poate fi redus (de la 5 la 3 zile) termenul în care contestatorul va fi în drept să completeze contestaţia, în cazul în care autoritatea va considera că aceasta nu cuprinde toate informaţiile necesare pentru examinarea contestației.

 

Proiectul include și prevederi ce țin de extinderea drepturilor autorităților contractante, care ar putea să adopte măsuri de remediere considerate necesare ca urmare a deficiențelor invocate de către contestator. În cazul în care măsurile adoptate sunt considerare de contestator suficiente pentru remedierea actelor invocate ca fiind ilegale, acesta expediază ANSC o cerere de renunțare la contestație, procedura de examinare fiind încetată.

 

Alte prevederi incluse în proiect pot fi consultate aici.