Prezentarea de către persoana juridică a Declarației cu privire la impozitul pe venit pe anul 2022
24.03.2023

Ținând cont de punerea în aplicare din 1 ianuarie 2023 a noilor prevederi ce reglementează obligativitatea prezentării dărilor de seamă doar în format electronic, contribuabilii solicită precizări cu referire la perioadele fiscale față de care se aplică această obligație.

 

Amintim, art.187 alin.(21) din Codul fiscal prin Legea nr.356/2023 a fost suplinit cu lit.i), potrivit căreia darea de seamă fiscală se prezintă utilizând, în mod obligatoriu, metode automatizate de raportare electronică, începând cu 1 ianuarie 2023, de către toți contribuabilii subiecți ai impunerii1 conform art. 5 pct. 2), cu excepția persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, pentru care prezentarea dărilor de seamă utilizând metodele automatizate de raportare electronică nu este obligatorie.

 

Menționăm, extinderea obligației de prezentare obligatorie a dărilor de seamă în mod electronic se referă pentru perioadele fiscale care încep cu 1 ianuarie 2023, fără a aduce atingere obligațiilor stabilite anterior pentru categoriile de contribuabili indicați în art.187 alin. (21) lit.b)-h) din CF. Respectiv, în situația în care în anul 2023 urmează a fi prezentată darea de seamă aferentă perioadei fiscale 2022, nu apare obligația de a utiliza metodele automatizate de raportare electronică.  

 

Totodată, începând cu anul curent, obligația privind prezentarea rapoartelor în format electronic se răsfrânge asupra dărilor de seamă pentru perioada fiscală care a început la 1 ianuarie 2023 și care se prezintă lunar sau trimestrial.

 

Astfel, până la 27 februarie 2023 (având în vedere că zilele de 25 și 26 din luna februarie au fost zile neluctătoare) urmau a fi prezentate în format electronic dările de seamă fiscale lunare. Respectiv, începând cu 25 aprilie curent cu aplicarea obligatorie a metodelor automatizate de raportare electronică vor fi prezentate dările de seamă fiscale trimestriale, iar din anul 2024 – cele anuale, aferente perioadei fiscale 2023.

 

Totoda, în cazul în care a fost modificat formularul dării de seamă și, după aprobarea acestuia, este necesar de prezentat darea de seamă pentru perioadele anterioare, atunci la raportare se va utiliza formularul precedent, adică cel în vigoare pentru perioada de raportare.