Nerezidenții vor solicita confirmarea rezidenței în RM și prin reprezentant
14.07.2023

Formularele-tip ce atestă rezidența şi impozitul pe venit achitat de către nerezidenții Republicii Moldova urmează a fi ajustate la prevederile Codului fiscal. În acest sens Ministerul Finanțelor a elaborat proiectul de modificare a Ordinului nr.50/2017, documentul fiind propus pentru consultări publice până la 19 iulie.

 

Astfel, Instrucţiunea cu privire la modul de completare a formularelor-tip ce atestă rezidenţa şi impozitul pe venit achitat de către nerezidenţi în Republica Moldova (anexa nr.7 la OMF nr.50/2017) va prevedea expres că formele CCR17, 2-DTA17, 5-DTA17 pot fi recepționate în mod electronic, formele 1-DTA17, 3-DTA17, 4-DTA17 pot fi eliberate în mod electronic de SFS, utilizând serviciile fiscale electronice, având aceeași putere juridică ca și cele prezentate pe suport de hârtie. Respectiva modificare va facilita interacțiunea contribuabililor cu autoritatea fiscală.

 

Totodată, va fi stabilit expres că formele nominalizate pot fi depuse și ridicate de către reprezentantul solicitantului, cu anexarea obligatorie a documentului care atestă împuternicirile acestuia, conform art.244 din Codul fiscal1.

 

Potrivit proiectului, modificările vor fi puse în aplicare la data publicării acestora în MO.

_______________________________

­­­­­­­­­­­­­­­­1 Codul fiscal, art.244. Reprezentantul şi confirmarea împuternicirilor lui

(1) Persoana lipsită de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrînsă este înfăţişată de reprezentantul ei legal (părinte, înfietor, tutore, curator). Acesta va prezenta autorităţii care examinează cazul certificatul împuternicirilor.

(2) Reprezentantul legal efectuează, personal sau prin reprezentant, toate acţiunile de care are dreptul, cu restricţiile prevăzute de lege.

(3) Împuternicirile reprezentantului altul decît cel legal trebuie să fie confirmate printr-o procură, eliberată în conformitate cu prezentul articol, sau printr-un document ce atestă funcţia ori împuternicirile pe care le deţine – în cazul conducătorului persoanei juridice.

(4) Procura dată de o persoană fizică se autentifică, după caz: de notar, de secretarul primăriei satului (comunei), de administraţia (conducerea) persoanei la care lucrează sau învaţă mandantul, de administraţia instituţiei curativ-profilactice staţionare în care mandantul se află pentru tratament, de comandantul (şeful) unităţii militare – dacă mandantul este militar – sau de şeful locului de detenţiune – dacă mandantul se află în detenţiune.

(5) Procura din partea unei persoane juridice se eliberează de conducătorul ei (locţiitorul acestuia).

(6) Împuternicirile avocatului se certifică prin procură.