Serviciile de taxi vor utiliza doar platforme electronice înregistrate în Republica Moldova
17.07.2023

Operatorul de transport rutier și/sau sistemele (platformele) electronice de management, plasare/recepționare a comenzilor și/sau plăților în vederea prestării serviciilor de transport rutier în regim de taxi pot organiza programe promoționale, cu tarif diminuat față de tariful afișat, cu condiția aprobării unui Regulament în acest sens, iar perioada maximă cumulativă de desfășurare a acestora nu va depăși 45 de zile pe parcursul unui an calendaristic.

 

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (inclusiv Codul transporturilor rutiere), care este înregistrat în Parlament, va reglementa obligațiile deținătorilor drepturilor de proprietate/operare pe teritoriul țării noastre a platformelor electronice de management, plasare/recepționare a comenzilor și/sau plăților în vederea prestării serviciilor de transport rutier în regim de taxi, fiind stabilită obligația înregistrării acestora în Republica Moldova pentru prestării respectivului serviciu.

 

Totodată, se propune reglementarea obligativității deținătorilor platformelor electronice de management a transportului în regim de taxi în sensul prezentării informației trimestriale, prin intermediul aceleiași platforme, ce vizează persoanele angajate în calitate de șoferi, precum și vehiculele care au fost utilizate cel puțin odată pentru prestarea serviciilor de taxi. Respectiva informație va fi utilizată de ANTA în scopul verificării prin contrapunerea cu datele din Registrul operatorilor de transport auto, dar și cu datele similare livrate din SIA MEV.

 

Suplimentar, administratorii unităților de transport care prestează servicii de transport rutier de persoane sau bunuri în regim de taxi vor fi obligați să informeze călătorii despre disponibilitatea unor servicii auxiliare (scaunul pentru transportul copiilor, posibilitatea transferuli animalelor de companie, dar și tarifele aplicate la prestarea serviciilor indicate).

 

Proiectul vine și cu suplinirea prevederilor Codului contravențional. Spre exemplu, acesta va stabili că, în cazul punerii spre utilizare a platformelor electronice de management, plasare/recepționare a comenzilor și/sau plăților în vederea prestării serviciilor de transport rutier în regim de taxi neînregistrate pe teritoriul Republicii Moldova va fi sancționată cu amendă de la 200 la 250 UC aplicată persoanei fizice și de la 400 la 500 UC aplicată persoanei juridice.

 

Cu alte detalii vom reveni pe măsura promovării documentului.