Cotele taxelor pentru resursele naturale ar putea fi majorate
19.07.2023

Taxele pentru resursele naturale, cotele cărora sunt stabilite în Titlul VIII din Codul fiscal, se propun a fi triplate. Amendamentul la proiectul de lege ce vizează politica fiscală și vamală pe anul 2024 și conține respectiva inițiativă este propus pentru consultări publice de Ministerul Mediului.

 

În nota de argumentare a proiectului se constată că, ținând cont de faptul că resursele minerale sunt epuizabile și neregenerabile, se consideră oportună intervenția statului în vederea reducerii exploatării excesive a acestora, inclusiv prin intervenția la politica bugetar-fiscală a statului. Astfel, mărimea taxelor s-a calculat luând în considerare IPC calculat de către Biroul Național de Statistică și un coeficient de rectificare propus de către experții din domeniul resurselor naturale din cadrul ministerului de comun acord cu experții din cadrul agențiilor subordonate acestuia.

 

În cazul acceptării propunerilor, taxa pentru fiecare 1 m3 de apă minerală naturală extrasă în scopul îmbutelierii ar putea spori de la 16 lei la momentul de față până la 48 lei; pentru fiecare 1 m3 de apă potabilă utilizată în scopul îmbutelierii – de la 15,7 lei până la 47 lei; pentru 1 m3 roci de nisip și prundiș – de la 4 lei la 12 lei; pentru 1 m3 de piatră de construcție (calcar, gresie, granit) – de la 5 la 15 lei etc.

 

Potrivit autorilor, principalele provocări cu care se confruntă Republica Moldova în ceea ce privește managementul substanțelor minerale utile țin de nerespectarea Codului subsolului, iar punerea în aplicare a normelor propuse poate contribui la soluționarea problemelor în domeniu și motivarea dezvoltării proceselor inovatoare care să aducă plusvaloare atât mediului, cât și bugetului de stat. Modificările sunt necesare și din considerentul că, la moment, plățile aplicate sunt foarte mici comparativ cu impactul asupra mediului pe care îl au respectivele activități.

 

Consultările publice asupra proiectului vor dura pănă la 27 iulie.