Condițiile de eligibilitate în cadrul subvenționării complementare au intrat în vigoare
19.07.2023

Regulamentul privind măsurile de subvenționare complementară și condițiile specifice de eligibilitate pentru subvenționarea complementară din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.464, a fost publicat în MO și a intret în vigoare pe data de 15 iulie.

 

În rezultatul implementării prevederilor Regulamentului sunt preconizate creșterea suprafețelor de teren în sistemul ecologic; implementarea tehnologiilor de producţie prietenoase mediului; extinderea suprafețelor de teren agricol irigate; reducerea vulnerabilității activităților economice în contextul schimbărilor climatice; majorarea suprafețelor culturilor agricole și animalelor asigurate etc.

 

Plata complementară se va acorda pentru acoperirea costurilor de stimulare a accesării creditelor investiţionale sau pentru mijloace circulante și a activităților de promovare; stimularea utilizării sistemelor de irigare; defrișarea plantațiilor multianuale; stimularea asocierii în grupuri de producători și alte măsuri.

 

Potrivit Regulamentului, plafonul anual în cadrul acestei forme de subvenționare nu va depăși 1,5 mil. lei pentru un beneficiar, iar asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații, subvenția va constitui până la 3 mil. lei.

 

Regulamentul stabilește măsurile și activitățile eligibile pentru subvenționarea complementară, prevede lista exhaustivă a actelor ce urmează a fi depuse pentru obținerea acesteia, precum și alte condiții stabilite în funcție de măsura subvenționării.

 

Totodată, anexe la Regulament sunt Lista celor 22 culturi legumicole și productivitatea acestora în cultura irigată, dar și lista riscurilor şi a bunurilor agricole ale căror prime de asigurare se subvenţionează din FNDAMR (atât cantitatea roadei, cât și calitatea acesteia).

 

Pentru selectarea măsurii de subvenționare puteți consulta Regulamentul în MO nr.246-248 de sâmbătă, 15 iulie.