Activitatea independentă: Registrul de evidență a procurărilor
19.07.2023

Serviciul Fiscal de Stat a aprobat prin Ordinul nr.229 din 30 iunie Modelul Registrului de evidență a procurărilor de la persoane fizice care nu practică activitate de întreprinzător și Instrucțiunea privind completarea acestuia, care se utilizează, începând cu 1 iulie 2023, de către persoanele fizice ce desfășoară activitate independentă. Documentele au fost publicate în MO din 17 iulie.

 

Amintim, activitatea independentă reprezintă o alternativă de desfășurare a comerțului cu amănuntul ce substituie patenta de întreprinzător, care din 1 iulie 2023 a fost anulată pentru acest gen de activitate.

 

Potrivit prevederilor Codului fiscal, contribuabilul este obligat să dețină documente de proveniență pentru bunurile comercializate în termen de 1 an din momentul procurării bunurilor, iar evidența procurărilor de la persoane fizice în cadrul activității independente se efectuează în registru, modelul căruia este stabilit de Serviciul Fiscal de Stat. Registrul se va prezenta la subdiviziunea SFS până la data de 25 a lunii următoare încheierii anului fiscal.

 

Totodată, contribuabilul este obligat să utilizeze echipamentul de casă și de control conectat la SIA MEV pentru documentarea comercializării bunurilor.