Procesul de solicitare a garanțiilor financiare va fi digitalizat
20.07.2023

Reducerea riscului falsificării sau denaturării informației primare prezentate de Creditori și Solicitanți în procesul de solicitare a garanțiilor financiare; reducerea timpului de analiză pentru emiterea garanțiilor financiare și a cheltuielilor suportate de părțile implicate prin tranziția la dosarul electronic și fluxul electronic de documente și înregistrări; diminuarea erorilor admise la perfectarea formularelor și a documentelor obligatorii la solicitarea de către Creditori a garanțiilor financiare, urmare a preluării automate a datelor din surse externe veridice sunt doar unele dintre obiectivele proiectului Conceptului Sistemului Informațional de Gestiune a Garanțiilor Financiare pentru Credite.

 

Documentul prevede crearea resursei informaționale a activității de garantare a creditelor desfășurată de I.P. ODA, în vederea creării și păstrării informațiilor cu privire la solicitarea, emiterea, monitorizarea, executarea și recuperarea garanțiilor financiare.

 

Proiectul hotărârii de Guvern conține și regulamentul privind modul de ținere a respectivei resursei informaționale. Deținător al acesteia va deveni Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care va gestiona sistemul. Registratorii datelor în SI GGFC sunt ODA și creditorii, iar calitatea de furnizor o vor deține persoanele fizice sau juridice de drept public sau de drept privat furnizoare de date aferente obiectelor informaționale ale sistemului.

 

Crearea sistemului va asigura digitalizarea și transparentizarea activității de evaluare a cererilor de garantare, garantând furnizarea mediului antreprenorial a unui instrument informatic capabil să reducă timpul necesar solicitării și obținerii garanțiilor necesare creditelor contractate, precum și obținerii în timp real a informației privind trasabilitatea procesului de examinare a solicitării de emitere a garanției.

 

Proiectul este propus pentru consultări publice, care vor dura până la 29 iulie.

 

Pe parcursul anului 2022, ODA a gestionat 996 garanții financiare, în valoare de 967,2 mil. lei care au facilitat debursarea creditelor în sumă de 2,16 mld. lei și au generat efectuarea investițiilor în economia națională de peste 2,49 mld. lei. Pe toată perioada de gestiune a FGC de către ODA, au fost emise 1434 garanții în valoare totală de 1,16 mld. lei, care au facilitat debursarea creditelor în valoare de 2,73 mld. lei, acestea la rândul lor au generat investiții în economie de peste 3,29 mld. lei.