Consiliul Concurenței va fi în drept să inspecteze orice întreprindere
21.07.2023

În ședința de ieri, 20 iulie, Parlamentul a votat în lectura II modificările la Legea concurenței nr.183/2012, care prevăd interzicerea de a beneficia de exceptări pentru acordurile anticoncurențiale manifestate prin înțelegeri de cartel, instituirea prezumției relative privind deținerea unei poziții dominante de către întreprinderile aflate pe o anumită piață, reglementarea operațiunilor de concentrări economice, inclusiv majorarea cuantumului cifrei de afaceri realizată cumulativ de întreprinderile implicate etc.

 

Totodată, este stabilită expres imposibilitatea imixtiunii de orice natură în activitatea autorității, ceea ce necesită și disponibilitatea resurselor pentru exercitarea atribuțiilor Consiliului Concurenței pentru asigurarea independenței instituției în scopul realizării obiectivelor indicate supra.

 

Sunt extinse și competențele Consiliului. Astfel, acesta va fi în drept să inspecteze orice întreprindere sau asociere de întreprinderi, precum și în cadrul autorităților administrației publice pentru accesarea informației deținute de obiectul inspecției, să efectuieze audieri ale persoanelor la distanță, în regim de videoconferință organizată prin intermediul dispozitivelor electronice.

 

Deoarece documentul urmărește și scopul armonizării legislației naționale cu cea a UE, similar prevederilor comunitare, va fi majorat nivelul de bază al amenziilor (de la 5% până la 10%) aplicate de Consiliul Concurenței pentru încălcare depistate. În acest scop se va ține cont de cifra de afaceri totală realizată de întreprindere sau asocierea acestora în anul anterior sancționării.