Taxa de stat va fi reglementată de o nouă lege
21.07.2023

Serviciul Fiscal de Stat va rămâne autoritatea competentă de a efectua verificarea corectitudinii calculării şi a încasării taxei de stat, precum şi a trecerii ei în termen şi integral la buget în toate instituţiile care o încasează, prevede proiectul de lege privind taxa de stat și taxa de timbru, inclus pe ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului de astăzi, 13 iulie, și urmează a fi aprobat în lectura II.

 

Documentul vine cu o nouă structură a legii, în anexe la aceasta fiind reflectate cuantumurile taxei de stat (anexa nr.1), precum și scutirile de plata taxei de stat (anexa nr.2).

 

Potrivit proiectului, legea taxei de stat urmează a fi suplinită cu noțiunea de taxă de timbru – suma fixă în cuantum de 200 lei, percepută la contul instanței de judecată, de la persoanele fizice și juridice, pentru toate cauzele civile, de contencios administrativ, precum și pentru contestațiile împotriva procesului-verbal și deciziilor agenților constatatori în procesele contravenționale, nesusceptibilă de scutire, amânare sau eșalonare. 

 

Totodată, este prevăzută eliminarea plafonului taxei de stat pentru examinarea litigiilor patrimoniale în instanțele de judecată. Amintim, la momentul de față suma maximal pentru persoanele fizice constituie 25 mii lei, iar pentru persoanele juridice – 50 mii lei.

 

Va fi majorată taxa și pentru eliberarea sau înregistrarea unor acte. Ca exemplu, taxa pentru acordarea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă va spori de la 1440 lei până la 3600 lei, pentru prelungirea acestui drept – de la 720 lei până la 1800 lei; taxa pentru cererile introductive depuse de creditor privind intentarea procesului de insolvabilitate va constitui 250 lei  + 1% din valoarea creanței, dar nu mai mult de 50 000 lei pentru persoane juridice și nu mai mult de 25 000 lei pentru persoane fizice etc.

 

Noua lege prevede și taxe ce vor fi o premieră pentru Republica Moldova, scopul acestora fiind contracararea amânărilor abuzive a ședințelor de judecată și neprezentarea participanților la proces. Spre exemplu, pentru fiecare cerere depusă privind amânarea pentru mai mult de 3 ori de aceeași parte în proces sau reprezentantul acesteia a şedinţei de judecată în cauza civilă sau de contencios administrativ în legătură cu neprezentarea motivate taxa va fi stabilită în suantum de 3200 lei.

 

La data intrării în vigoare a proiectului legii prezentat supra, Legea taxei de stat nr.1216/1992 va fi abrogată.