Declararea în Forma IPC21 a altor perioade decât cele din luna de gestiune
24.07.2023

Reiterăm, în Monitorul Oficial din 17 iulie 2023 a fost publicat Ordinul Ministrului Finanţelor nr. 64 din 14 iulie 2023,  prin care au fost operate unele modificări la Ordinul nr. 94/2020 cu privire la aprobarea formularului tipizat (Forma IPC21) Declarația privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate și a Instrucțiunii cu privire a modul de completare a formularului nominalizat.

 

Având în vedere punerea în aplicare a OMF nr.64/2023, Casa Naţională de Asigurări Sociale vine cu precizări ce țin de implementarea noilor prevederi.

 

Astfel, modificările în Declaraţia IPC21 se referă de completarea Clasificatorului categoriilor persoanelor asigurate cu o nouă categorie 15511 „persoană care a prelungit concediul paternal". Necesitatea introducerii unei noi categorii a intervenit în contextul ultimelor modificări operate în actele normative în vigoare cu privire la modul de acordare a concediului paternal. Categoria 15511 permite declararea în tabelul nr. 2 din Declaraţia IPC21 a situaţiilor de prelungire a concediului paternal în cazul suprapunerii totale sau parțiale a concediului paternal cu cel medical.

 

Concomitent, au fost actualizate şi Cerinţele la completare a Declaraţiei IPC21, și anume completarea coloanelor 5 şi 6 din tabelul nr. 2 cu derivatele unor categorii ale persoanelor asigurate care se conţin în Clasificator. Categoriile adăugate permit reflectarea în coloanele 5 şi 6 a altor perioade decât cele din luna de gestiune.

 

Respectiv, pentru unele categorii ale persoanelor asigurate, atât în coloana 5 „de la data de", cât şi în coloana 6 „până la data de" pot fi declarate perioadele pentru lunile anterioare sau posterioare lunii de raportare, în funcție de prevederile legale cu privire la stabilirea diferitor tipuri de plăţi acordate angajatului în cadrul raporturilor de muncă şi în scopul stabilirii conforme a prestaţiilor de asigurări sociale.