Prin Legea nr. 126 din 26.05.2023 pentru modificarea unor acte normative (dezvoltarea afacerilor la distanță în Republica Moldova) în legislația națională au fost operate modificări în vederea implementării posibilității de angajare a cetățenilor străini fără a fi necesară obținerea dreptului de ședere în scop de muncă și a permisului de ședere în scop de muncă; informează Serviciul Fiscal de Stat.
Conform noilor prevederi, străinul care a fost luat la evidență inițială cu atribuirea numărului de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP), cu sau fără eliberarea actelor de identitate, fără prezența acestuia pe teritoriul Republicii Moldova, este în drept să presteze muncă fără obținerea unei vize, a dreptului de aflare sau a dreptului de ședere provizorie, fără obținerea prealabilă a dreptului de ședere provizorie în scop de muncă și a unui permis de ședere provizorie cu condiția îndeplinirii cumulative, dacă lucrătorul migrant:
- deține număr de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP) și identitate electronică în condițiile legii;
- nu se află și nu se va afla pe durata prestării muncii pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă care depășește dreptul de ședere în condițiile prezentei legi;
- nu are calitatea de rezident al Republicii Moldova în condițiile Codului fiscal al Republicii Moldova;
- prestează munca în baza contractului individual de muncă încheiat în formă de document electronic, semnat cu semnătura electronică calificată, eliberată în condițiile legii.
Dacă la inițierea raporturilor de muncă sau pe durata acestora nu este îndeplinită cel puțin una dintre condițiile indicate supra, solicitantul nu este în drept să beneficieze de regimul respectiv. În acest caz, străinul este în drept să desfășoare munca în condițiile generale prevăzute de legislație.
Urmare a completării Legii nr.1585/1998 și Legii nr.489/1999, străinii angajați în condițiile menționate anterior nu au obligația asigurării obligatorii de asistență medicală și asigurării obligatorii în sistemul public de asigurări sociale.
SFS reiterează că, impozitarea persoanelor fizice nerezidente se efectuează prin prisma Cap. 11 „Impozitarea nerezidenților. Prevederi speciale pentru tratatele internaționale”, iar în temeiul art. 163 din Codul fiscal, în Nota de informare privind salariul şi alte plăţi efectuate de către angajator în folosul angajaţilor, precum şi plăţile achitate rezidenţilor din alte surse de venit decât salariul şi impozitul pe venit reţinut din aceste plaţi (Nota de informare Forma IALS21), după caz, se va indica numărul actului de identitate a cetățeanului străin, similar codului fiscal în Republica Moldova.