Măsuri de revitalizare a sectorului zootehnic
25.07.2023

Plata directă se acordă crescătorilor de animale pentru animalele înregistrate și exploatate în exploatațiile zootehnice – cu vârsta de cel puțin 3 luni, întreținute într-un efectiv de minimum 5 capete de junci, 50 de capete de oi și mioare specializate pentru producția de lapte, 30 de capete de oi și mioare specializate pentru producția de carne, 30 de capete de capre și căprițe, 5 capete de iepe, armăsari și mânze exploatate în fermele atestate în categoria de prăsilă sau înscrise în registrele genealogice, stabilește Regulamentul privind acordarea de plăți directe în sectorul zootehnic din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.

 

Documentul a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.492, care a intrat în vigoare  pe data de 24 iulie, fiind publicată în MO.

 

Pentru a beneficia de subvenție, fermierul urmează nu fie inclus în Lista de interdicție a beneficiarilor de subvenții și să nu fie în proces de insolvabilitate sau lichidare, să nu aibă restanțe față de BPN. Acesta urmează să înregistreze animalele ce aparțin raselor incluse în Nomenclatorul raselor, tipurilor și crossurilor de animale, omologate (raionate) în Republica Moldova, inclusiv metiși cu aceste rase, în Registrul de stat, conform prevederilor Legii nr. 231/2006. Totodată, anumalele urmează a fi asigurate în condițiile Legii nr. 183/2020.

 

Alte criterii de eligibilitate sunt deținerea autorizației sanitară veterinară eliberată de ANSA, apartenență fermierului la una dintre asociațiile producătorilor agricoli cu profil ramural pe specie de animale, deținerea legală al bunurilor imobile și mobile ce constituie obiect al stimulării prin mecanismul de plăți directe per cap de animal (în cazul folosirii arendei/ comodatului bunurilor imobile termenul contractului înregistrat în modul stabilit nu poate fi mai mic de cinci ani).

 

Potrivit Regulamentului, cuantumul subvenției variază în funcție de categoria animalului și măsura de sprijin:

  • per cap de animal –  de la 700 lei până la 5000 lei;
  • plăți directe acordate unui fermier pentru fiecare kilogram de produs – între 3 lei și 5 lei pentru lapte și de la 3 lei la 10 lei pentru carne etc.

 

Regulamentul stabilește modul de examinare și aprobare/respingere a cererilor de acordare a plăților directe; de reexaminare autorizare spre plată a acestora; procedura de verificare pe teren în baza riscurilor și alte aspecte.

 

Regulamentul poate fi examinat în MO nr.256-262 din 24 iulie 2023.