Controalele oficiale în domeniul agroalimentar
26.07.2023

Cerințele detaliate ce urmează a fi respectate și care impun competențe speciale și mijloace specifice pentru efectuarea controalelor oficiale în domeniul agroalimentar vor fi stabilite prin legea privind controalele oficiale în domeniu, proiectul acesteia fiind deja examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 24 iulie 2023.

 

Documentul este elaborate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, scopul acestuia fiind asigurarea unei aplicări uniforme a normelor de control oficial cu stabilirea normelor comune care să reglementeze acțiunile pe care autoritățile competente și operatorii ar trebui să le întreprindă în cazul în care există suspiciunea unei neconformități, precum și în cazul transporturilor neconforme sau care pot prezenta un risc pentru sănătatea umană, a animalelor sau a plantelor, pentru bunăstarea animalelor și pentru mediu.

 

Potrivit notei proiectului, controalele oficiale ar trebui să fie minuțioase și eficiente și să asigure aplicarea corectă a legislației, astfel încât să nu reprezinte o povară pentru operatorii din domeniul alimentar, autoritățile competente urmând să organizeze și să conducă activitățile oficiale de control luând în considerare nevoile operatorilor, dar neafectând interesele consumatorilor și, totuși, limitând controlul excesiv, fără a pierde eficiența pentru asigurarea scopuli final – garantarea siguranței și calității alimentelor.

 

Se propune aplicarea noii legi la efectuarea controalelor oficiale pentru verificarea conformității în 10 domenii, care la momentul de față sunt verificate fragmentat. Astfel, după aprobarea proiectului sub incidența acestuia vor cădea alimente și siguranța alimentelor, integritatea și salubritatea în orice etapă de producție, prelucrare și distribuție a acestora, inclusiv în domeniul comerțului și protejarea intereselor și informațiilor consumatorilor; diseminarea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic (OMG) pentru producerea de alimente și furaje; producția, prelucrarea și distribuțiea furajelor; cerințele cu privire la sănătatea animalelor; măsurile de protecție împotriva organismelor dăunătoare plantelor; producția ecologică și etichetarea produselor; utilizarea și etichetarea denumirilor de origine protejate, a indicațiilor geografice protejate și a specialităților tradiționale garantate etc.

 

Cu detalii vom reveni pe măsura promovării proiectului.