Granturile vor fi oferite doar ÎMM-urilor viabile
26.07.2023

Criteriile și domeniile de eligibilitate a entităților beneficiare de granturi în cadrul programelor de stat gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) vor fi revizuite. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a elaborat proiectul de modificare a unor acte normative (șase hotărâri de Guvern), scopul căruia este uniformizarea programelor de suport sub formă de finanțare nerambursabilă a întreprinderilor mici și mijlocii.

 

Astfel, va fi necesară demonstrarea viabilității întreprinderii. În acest sens, pentru obținerea grantului aceasta urmează să desfășoare activitate economică în ultimele 12/24 luni înainte de data aplicării la programul selectat, faptul fiind reflectat în situațiile financiare prezentate Biroului Național de Statistică/ darea de seamă fiscală unificată prezentată la Serviciul  Fiscal de Stat, pentru ultimul an/ultimii doi ani de activitate.

 

Este prevăzută indicarea expresă că pot deveni neligibile pentru programele de granturi activitățile indicate în secțiunea F, J, M, N și P ale CAEM, precum și cele din secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul. Totuși, se propune a fi stabilite și excepții, fiind susținute activitățile ce țin de fragmentare și redistribuire în loturi mici, inclusiv sortarea, calibrarea, ambalarea, reambalarea sau îmbutelierea produselor autohtone, sortarea deșeurilor, tăierea la comanda clientului a metalelor, lemnului, placajelor lemnoase, plăcilor conglomerate și alte activități similare cu cele enumerate, care nu conduc la o versiune modificată a aceluiași produs și sunt clasificate în această secțiune. Poate fi menținută finanțarea activităților din domeniul de Întreţinere şi reparare a autovehiculelor, care necesită sprijin în faza de lansare a afacerii.

 

Totodată, va fi revizuită lista bunurile care nu sunt eligibile spre finanțare, cum ar fi cele neînregistrate în evidența contabilă a ÎMM, dar se specifică că se acceptă avansurile acordate în mărime de până la 50% sau egal din valoarea achiziției și efectuate cu mai puțin de 6 luni înainte de aplicare la programele de stat, ceea ce urmează să faciliteze procesul de identificare a ofertelor la prețuri mai avantajoase.

 

Alte prevederi specifice fiecărui program pot fi consultate aici. Totodată, în proiect se menționează că modificările nu vor avea efect retroactiv și nu se vor răsfrânge asupra entităților, proiectele cărora au fost acceptate  spre finanțare până la punerea în aplicare a noilor reglementări.