Raportul conducerii anumitor entități va include capitole suplimentare
26.07.2023

În Legea contabilităţii şi raportării financiare nr.287/2017 sunt preconizate intervenții, scopul cărora este reglementarea prezentării de către anumite întreprinderi și sucursale a informațiilor privind impozitul pe profit. Proiectul de lege ce prevede transpunerea în legislația națională a normelor comunitare a fost elaborat de Ministerul Finanțelor și examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 24 iulie 2023.

 

Modificările propuse se referă la raportul conducerii entităților care pentru ultimele două perioade de gestiune consecutive a obținut venituri din vânzări ce depășesc 15,75 mld. lei.

 

Astfel, în Legea nr.287/2017 vor fi incluse două noțiuni noi – entitate–mamă de cel mai înalt rang (entitate-mamă  al celui mai mare grup de entități) și entitate autonomă (care nu face parte dintr-un grup). Fiecare dintre acestea, în cazul în care pentru ultimele două perioade de gestiune consecutive a obținut venituri din vânzări indicate supra, include în raportul consolidat al conducerii un capitol separat privind impozitul pe venit, structura informației fiind prezentată în proiect. Entitatea autonomă nu va prezenta informațiile privind impozitul pe venit dacă desfășoară activitate economică exclusiv în Republica Moldova.

 

Totodată, raportul conducerii entităţii de interes public ale cărei valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată urmează să conțină și politica de diversitate aplicată în raport cu organele de conducere ale entității, inclusiv privind vârsta, genul, studiile, experiența de muncă, precum și obiectivele politicii de diversitate, modul de aplicare și rezultatele, iar dacă nu se aplică o astfel de politică, entitatea prezintă o explicație în acest sens.

 

Proiectul vine cu modificări și la Legea nr.271/2017 cu privire la auditul situaţiilor financiare, noțiunea de standarde de control al calități urmând a fi substituită cu cea de management al calității.  Încă o intervenție va stabili că, în cazul auditului la entitățile de interes public, la entitățile mari și la entitățile mijlocii, concluzia auditorului va conține indicarea obligației entității de a include în raportul conducerii, de a prezenta și publica informații privind impozitul pe venit pentru perioada de gestiune anterioară perioadei pentru care se efectuează auditul situațiilor financiare.

 

Punerea în aplicare a noilor reglementări este propusă din 1 ianuarie 2025.