Fidejusorul va confirma garanția personală oferită terțului contribuabil
27.07.2023

Anexa nr. 1 la Ordinul IFPS nr.1030/2016 cu privire la aprobarea formularului tipizat al Cererii privind modificarea termenului de stingere a obligaţiei fiscale prin eşalonare sau amânare și procedura examinării acesteia este suplinită cu o liniuță nouă, care stabilește confirmarea de către fidejusor a garanției personale oferite terțului contribuabil. Respectiv, este modificată și Instrucţiunea cu privire la completarea şi examinarea Cererii privind modificarea termenului de stingere a obligaţiei fiscale prin eşalonare sau amânare.

 

În MO din 26 iulie 2023 a fost publicat Ordinul Serviciului Fiscal de Stat nr.256, prin care la 19 iulie au fost aprobate modificările la Ordinul nr.1030/2016.

 

Modificările sunt operate ținând cont de faptul că, din 1 ianuarie 2023, drept măsură de asigurare a stingerii obligaţiei fiscale în cazul admiterii restanţelor la bugetul public naţional (cu excepţia BASS), de rând cu gajul a devenit fidejusiunea.

 

Totodată, este exclusă abreviatura ce presupune necesitatea aplicării ștampilei, precum și actualizată termenologia ordinului cu noțiunile utilizate de Codul civil modernizat, precum și ajustate denumirile autorităților vizate în ordin.