Reținerea la sursa de plată în cazul procurării imobilului prin contract de schimb
28.07.2023

Deși legislația reglementează aspectul reținerii impozitului la sursa de plată, varietatea situațiilor ce apar în activitatea cotidiană a contribuabililor necesită unele precizări. Respectiv, astăzi oferim răspunsul la j întrebare adresată de utilizatorii noștri.

 

Urmează a fi reținut impozitul la sursa de plată în cazul în care persoana juridică procură imobilul, prin contract de schimb, de la o persoană fizică?

 

Potrivit art. 90 alin. (3) din Codul fiscal, impozitul pe venit ce se reţine în prealabil, ca parte a impozitului, din plăţile efectuate în folosul persoanei fizice, cu excepţiile stabilite1, pe veniturile obţinute de către aceasta conform art. 18. Astfel, agentul economic urmează să rețină la sursa de plată impozitul pe venit din suma creșterii de capital definită la art. 40 alin.  (7) din CF.

 

Amintim, art. 42 alin. (1) lit. e) din CF stabilește că, baza valorică a activelor de capital se confirmă documentar şi constituie valoarea de piaţă a activelor de capital (la data dobândirii dreptului de proprietate) obţinute prin schimb. Totodată, pct.6 din anexa la Ordinul nr.40/2018, emis de Ministerul Finanțelor, în cazul dobândirii dreptului de proprietate prin schimb, documentele ce confirmă baza valorică constituie:

1) Contractul de schimb şi raportul de evaluare emis de către un evaluator competent care confirmă valoarea de piaţă a activului la data dobîndirii dreptului de proprietate;

2) Contractul de schimb şi certificatul privind valoarea bunului imobil emis de către entitatea responsabilă să ţină evidenţa de stat a bunurilor imobile.

 

În situația expusă în întrebare, mărimea creşterii de capital se va determina ca diferenţa dintre valoarea evaluată la preţul de piaţă a activelor primite în schimb și valoarea de piaţă a activelor de capital înstrăinate prin schimb.

______________________________________

1 Codul fiscal, art.90 alin (3):

Impozitul conform alin.(2) se reţine din plăţile efectuate în folosul persoanei fizice, cu excepţia deţinătorilor de patente de întreprinzător, a întreprinzătorilor individuali şi a gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), a persoanelor menţionate la cap. 101, 102 şi 103, pe veniturile obţinute de către aceasta conform art.18.

 

Diana Albu,

economist