Având în vedere Republica Moldova a trecut la ora de vară, acele ceasornicului fiind transferate cu o oră înainte, amintim contribuabililor că și ora indicată de echipamentele de casă și de control cu memorie fiscală/ a imprimantelor fiscale (ECC/IF) urmează a fi ajustată, iar termenul-limită pentru efectuarea respectivei operațiuni expiră la 20 aprilie 2023.
Amintim, Regulamentul cu privire la exploatarea echipamentelor de casă şi de control pentru efectuarea decontărilor în numerar şi/sau prin alt instrument de plată, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.141/2019 (anexa nr.3), stabilește că contribuabilii au obligația să utilizeze MCC/IF în stare de funcționare, inclusiv dacă acestea imprimă pe documente data calendaristică curentă şi timpul cu deviere maximă de 15 minute de la timpul real.
Unica excepție este doar devierea cu o oră în perioada de trecere de la ora de iarnă/vară la ora de vară/iarnă, care nu va depăși data de 20 a lunii următoare celei în care a fost efectuată trecerea (respectiv, lunile aprilie și noiembrie ale anului în curs).
Totodată, reiterăm unele prevederi ale Codului fiscal. Astfel, în scopuri fiscale, contribuabilii sunt obligaţi să ţină evidenţa vânzărilor şi procurărilor conform modului stabilit de Ministerul Finanţelor şi să utilizeze ECC la efectuarea decontărilor în numerar în modul stabilit de Guvern pentru contribuabilii care ţin evidenţa contabilă.
Înregistrarea prin ECC se efectuează în momentul primirii sumei în numerar şi/sau achitării sumei cu instrument de plată fără numerar, cu excepţia sumelor achitate cu instrument de plată fără numerar în cadrul comerţului electronic. La sfârşitul fiecărei zile de lucru, în registrul ECC se înscriu datele raportului de închidere zilnică a acestuia.
Încălcarea regulilor de utilizare a ECC (efectuarea încasărilor băneşti în numerar în lipsa ECC în cazul în care actele normative în vigoare prevăd folosirea acestuia, efectuarea încasărilor băneşti în numerar fără utilizarea ECC existent, neasigurarea emiterii la ECC a bonului de casă de valoarea sumei real încasate/primite, neasigurarea bilanţului numerarului în ECC, care constă în formarea unui excedent de numerar nejustificat documentar mai mare de 50 de lei, utilizarea ECC defectat, care constă în neactivarea memoriei fiscale sau imposibilitatea de identificare a softului instalat, utilizarea ECC care nu este sigilat de Serviciul Fiscal de Stat în modul stabilit, utilizarea ECC care nu este înregistrat la SFS în modul stabilit) se sancţionează cu amendă de la 5000 la 15000 de lei.