Similar băncilor, asociaţiilor de economii şi împrumut, emitenţiilor de valori mobiliare corporative furnizorii de servicii de finanțare participativă vor reţine un impozit în mărime de 7% din dobânzile achitate în folosul persoanelor fizice rezidente care vor obține statutul de investitor prin intermediul unei platforme de finanțare participativă, acordă împrumuturi sau achiziționează valori mobiliare sau instrumente admise în scopul finanțării participative ori acordă împrumuturi de consum.
Norma este stabilită în Legea nr.181 privind serviciile de finanțare participativă, publicată pe data de 27 iulie 2023 în MO. Scopul documentului este susținerea și oferirea alternativelor de finanțare pentru întreprinderile nou-înființate, întreprinderile mici și mijlocii și pentru autoritățile administrației publice locale, prin intermediul respectivelor platforme.
Potrivit legii publicate, pentru stabirea regimului fiscal al serviciilor de finanțare participativă sunt aprobate intervenții în Codul fiscal. Cele ce țin de impozitul pe venit al persoanelor fizice au fost indicate supra. Totodată, este precizat și regimul TVA. Astfel, serviciile de finanțare participativă, livarte de către furnizorii acestora, sunt incluse în art.103 din CF, care reglementează scutirile de taxa pe valoarea adăugată (alin.12 din articolul indicat este suplinit cu lit. h)).
Menționăm și faptul că sunt operate modificări și în Codul civil. Amintim, potrivit prevederilor acestuia, în baza contractului de împrumut, părțile pot prevedea și plata unei dobînzi, a cărei rată anuală nu poate depăși dublul ratei de referință CHIBOR înregistrată în ziua bancară anterioară datei în care părțile au stipulat rata dobînzii. În sensul prezentului alineat, rata de referință CHIBOR este rata calculată în modul stabilit de Banca Națională a Moldovei, în baza cotațiilor orientative/ferme ale băncilor contributorii pentru plasarea mijloacelor bănești în lei moldovenești la alte bănci, pe termen de 12 luni. Totodată, la momentul de față această interdicție nu se aplică dobânzilor percepute sau plătite de către Ministerul Finanțelor, BNM, de băncile comerciale, de asociațiile de economii și împrumut și organizațiile de creditare nebancară, iar acum licta este suplinită cu împrumuturile acordate prin intermediul platformelor de finanțare participativă.
Prevederile prezentate supra vor fi puse în aplicare la 1 martie 2024.