Care este modalitatea reflectării în factura fiscală a regimului TVA la refacturarea cheltuielilor compensate (servicii comunale) de către locatarul imobilului – beneficiar al proiectului de asistență tehnică / investițională?
Potrivit esenței sale, cheltuielile compensate refacturabile constituie cheltuieli suportate de către un subiect (indiferent de statutul entității) în legătură cu desfășurarea activității unui alt subiect. În sensul prevederilor art.1171 alin.(10) din Codul fiscal, refacturarea cheltuielilor compensate presupune recuperarea de către locator a contravalorii bunurilor/serviciilor procurate de către acesta în scopul desfășurării activității locatarului și nu constituie livrare de mărfuri/servicii în contextul noțiunilor definite în art.93 pct.3) și pct.4) din CF.
Potrivit prevederilor art.1171 alin.(10) din CF, refacturarea cheltuielilor compensate se efectuează prin înscrierea lor într-un rând separat în factura fiscală eliberată pentru livrarea de mărfuri, servicii. În cazul în care livrarea altor mărfuri/servicii lipsește, refacturarea cheltuielilor compensate se efectuează prin eliberarea facturii fiscale în care se vor înscrie doar aceste cheltuieli.
Astfel, la refacturarea cheltuielilor în factura fiscală se va indica contravaloarea bunurilor/ serviciilor procurate, cu respectarea aceluiași regim fiscal aferent TVA aplicat de către furnizorul de mărfuri/servicii.
Diana Albu,
economist