Reformarea sistemului de control de stat
31.07.2023

Pentru realizarea Planul de acțiuni cu privire la reformarea sistemului de control de stat asupra activității de întreprinzător, Secretariatul Consiliului Economic va crea, în cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, grupuri tematice de lucru concentrate pe domenii de control/ activitate economică, în cadrul cărora vor fi incluși reprezentanți ai ministerelor, organelor de control și autorităților administrative relevante. În grupurile tematice de lucru pot fi atrași reprezentanții instituțiilor publice, comunității de afaceri și, după caz, ai societății civile, stabilește Dispoziția prim-ministrului nr. 108-d, semnată la 25 iulie curent. Documentul a fost publicat în MO din 26 iulie.

 

Planul conține nouă obiective, inclusiv eliminarea discrepanțelor dintre prevederile Legii nt.131/2012 și legile sectoriale; minimizarea abuzurilor la efectuarea controalelor de stat; asigurarea aplicării transparente și echitabile a măsurilor restrictive, perfecționarea procesului de planificare și desfășurare a controlului etc.

 

Printre acțiunile ce vor fi implementate pe durata realizării Planului (iulie 2023 – iunie 2024, iar cele de monitorizare – în anul 2025) se regăsesc:

  • revizuirea metodologiilor sectoriale de planificare a controlului, inclusiv revizuirea criteriilor de risc utilizate;
  • înaintarea propunerilor în vederea eliminării dublării domeniilor de control, ajustarea drepturilor acordate organelor de control;
  • revizuirea spectrului sancțiunilor aplicate;
  • dezvoltarea sistemului de monitorizare și evidență a listelor de verificare pentru asigurarea accesului public la acestea;
  • elaborarea ghidului și a altor materiale de informare privind sistemul și procesul de control de stat etc.

 

Controlul asupra implementării prevederilor dispoziției este pus în sarcina viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării economice și digitalizării și a secretarului general al Guvernului.