Finanțarea activităților prevăzute în Programul de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în domeniul turismului se va efectua din contul și în limitele alocațiilor prevăzute în bugetul de stat, precum și din contul asistenței financiare externe. Programul este preconizat pentru următoarele 36 de luni și are ca scop atât promovarea și facilitarea activităților de turism și antreprenoriat în cadrul ecosistemului ÎMM-urilor din acest domeniu, cât și pentru a crea noi afaceri, a crește veniturile în sectorul turistic și în alte sectoare conexe, precum și pentru a contribui la promovarea și exportul de produse și servicii turistice specifice Republicii Moldova.
Hotărârea Guvernului nr. 488, prin care a fost aprobat Programul, este publicată în MO din 26 iulie. Programul va fi promovat și implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).
Cuantumul grantului oferit unui beneficiar eligibil1, în funcție de activitate (procurări de mărfuri/servicii, reconstrucție, amenajare, design, infrastructură digitală etc.), variază de la 20% pănă la 70% din costul estimativ al proiectului ce urmează a fi implementat, iar suma finanțării nerambursabile nu va depăși 500 mii lei.
Documentul stabilește reglementările de acces la finanțare pentru stimularea creșterii economice în teritoriu, care va asigura creșterea veniturilor în sectorul turistic și în alte sectoare conexe.
În rezultatul implementării programului, cel puțin 50% din beneficiarii acestuia vor spori performanța financiară, asigurănd majorarea sumelor impozitelor directe și indirecte plătite în bugetul public național; cel puțin 25 de întreprinderi vor diversifica gama de servicii și produse oferite; cel puțin 40% din ÎMM-uri vor asigura un câștig salarial mediu lunar brut la nivelul celui din industria turismului; vor fi menținute cel puțin 100 de locuri de muncă, fiind create suplimentar 50 locuri noi; volumul de investiții în economia națională va fi în creștere cu circa 40 mil. lei.
_____________________________________
1 Desfășoară activitate de antreprenoriat în turism sau activități conexe cu potențial pentru organizarea activităților turistice pe teritoriul Republicii Moldova, în unitățile administrativ – teritoriale de nivelul întâi: sate, comune, precum și orașe cu o populație de până la 30 000 locuitori (conform ultimului recensământ al populației și al locuințelor), care conține dezvoltare de produs turistic, de infrastructură turistică, activități de cazare și/sau alimentație a turiștilor, activități de agrement.