Amendamentele propuse de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării la Legea 139/2012 cu privire la ajutorul de stat vor asigura întreprinderilor dreptul de a beneficia de măsuri de sprijin acordate de stat la nivelul pragului de minimis stabilit la nivelul Uniunii Europene care va fi actualizat periodic, iar furnizori ajutoarelor de minimis vor respecta condiții suplimentare pentru ca măsurile de sprijin acordate entităților să nu distorsioneze semnificativ mediul concurențial.
Proiectul modificărilor este propus pentru consultări publice, care vor dura pănă la 9 august 2023.
Astfel, ajutorul de minimis va fi definit drept ajutor al cărui sumă totală acordată per beneficiar, indiferent de forma acestuia şi de obiectivul urmărit, nu depășește într-o perioadă maximă de 3 ani cuantumul pragului de minimis de 5 mil. lei per beneficiar. Valoarea totală a ajutorului de minimis acordate unei întreprinderi care prestează servicii de interes economic general nu depășește 10 mil. lei (potrivit prevederilor în vigoare, cuantumul nu poate depăși 2 mil. lei) pentru o perioadă de 3 ani, indiferent de forma acestuia. Valoarea totală a ajutorului de minimis acordat unei întreprinderi care efectuează transport de mărfuri în contul terților sau contra cost nu va depăși pragul de 2,7 mil. lei pe durata a 3 ani.
Legea nr.139/2012 urmează a fi suplinită cu prevederile că, procedura și interdicțiile de acordare a ajutorului de minimis, elementele obligatorii a schemelor de ajutor și modalitatea de calificare a acestuia, cumulul și evidența ajutorului acordat sunt prevăzute în Regulamentul privind ajutorul de minimis aprobat prin hotărârea Plenului Consiliului Concurenței La momentul de față este în vigoare acest Regulament).
Totodată, furnizorul de ajutor de minimis, până la data acordării ajutorului, urmează să informeze în scris beneficiarii despre intenția de acordare a ajutorului de minimis și să verifice respectarea pragului suportului acordat în perioadă de 3 ani consecutivi.
Documentul prevede expres elementele ce urmează a fi incluse în actele juridice prin care se intenționează să se acorde ajutoare de stat și scheme de ajutor de minimis, stabilește noțiunea de notificare simplificată și cazurile în care aceasta va fi aplicată, indică informația carenu poate fi tratată drept confidențială etc.
Autorii proiectului propun ca noile prevederi să fie puse în aplicare din 1 ianuarie 2024.