Restituirea impozitelor și taxelor în UTAG se va efectua din bugetul autonomiei
01.08.2023

Mecanismul de restituire a impozitelor și taxelor agenților economici din UTA Găgăuzia se va realiza de la bugetul unității teritoriale autonome, în limita veniturilor disponibile. Sumele neacoperite pentru restituire se vor compensa prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat.

 

Ieri, 31 iulie, Parlamentul a aprobat suplinirea art.6 din Codul fiscal cu prevederea ce stabilește că, restituirea impozitelor şi taxelor percepute potrivit CF și altor acte normative adoptate în conformitate cu acesta, se realizează de la bugetul de stat şi bugetele locale, ale căror surse de venit constituie, cu excepția impozitului pe venit al persoanelor fizice care se restituie de la bugetul de stat.

 

În nota proiectului se constată că, veniturile aferente impozitelor și taxelor colectate de teritoriul  UTAG constituie surse proprii a acestui buget și încasările respective nu participă la asigurarea procesului de restituire a impozitelor și taxelor, contribuabililor din unitatea autonomă TVA  fiind restituită din bugetul de stat.  Potrivit datelor prezentate, în ultimii cinci ani această sumă a depășit 463 mil. lei.

 

Autorii proiectului consideră că modificarea va asigura respectarea principiului echității fiscale, iar prevederile aprobate vor fi puse în aplicare din data publicării în MO.

 

Proiectul a fost votat în I lectură.