Clasificatorul unic al funcțiilor publice, modificat
01.08.2023

Contabilul-șef/contabila-șefă (funcții publice de execuție) deține cel puțin 2 ani de experiență profesională în domeniu, realizează sarcini de complexitate înaltă în domeniul analizei bugetare și managementului financiar; posedă cunoștințe aprofundate în domeniul legislației generale și speciale; manifestă abilități de soluționare a problemelor complexe în domeniul de competență; dispune de autonomie în exercitarea sarcinilor; exercită atribuțiile de serviciu fără personal în subordine.

 

Parlamentul a aprobat cerințele specifice minime pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere la nivelul subdiviziunilor constituite din minimum 18 unități de personal. În ședința Legislativului de ieri, 31 iulie, a fost votat în lectura a doua proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, prin care Clasificatorul unic al funcțiilor publice va fi adaptat la cerințele pieței muncii. Potrivit documentului, cerința de a deține o experiență managerială este extinsă, în funcție de titlu, și variază de la 1,5 ani până la 5 ani.

 

Tabelul 2  din anexa nr. 3 la Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar este completat cu titlurile de funcții publice de investigator-șef (A2239) și investigator (A2240) din cadrul Biroului de Investigare a Accidentelor și Incidentelor în Transporturi și cu cel de șef/șefă al/a Aparatului executiv al Consiliului Concurenței (A2238).

 

De asemenea, sunt revizuite cerințele pentru persoanele care ocupă funcții în domeniul auditului intern în cadrul organelor administrației publice centrale și autorităților din subordinea acestora. Respectiv, ocuparea funcției de auditor intern, auditor intern superior și auditor principal necesită confirmarea experienței profesionale în domeniile drept, administrare, tehnologii informaționale, economie sau în domeniul de activitate al entității publice.

 

Despre punerea în aplicare a noilor reglementări vom comunica suplimentar.