Ordinul nr.270 din 28 iulie curent, emis de Serviciul Fiscal de Stat, suplinește Baza Generalizată a Practicii Fiscale cu încă o întrebare, aceasta, la fel ca și răepunsul, fiind prezentate în continuare.
29.2.4.22 Cum se determină creșterea de capital în cazul separării unui teren în două terenuri noi cu atribuirea fiecărui teren număr cadastral și ulterior înstrăinării unui teren din acestea?
Proprietatea privată (terenul) nefolosită în activitatea de întreprinzător, potrivit art. 39 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, se consideră activ de capital.
Totodată, potrivit art. 18 lit. e) din Codul fiscal, creșterea de capital definită la art. 40 alin.(7) reprezintă sursă de venit impozabilă care se include în venitul brut.
Conform prevederilor art.40 alin.(1) din Codul fiscal, mărimea creșterii sau pierderii de capital provenite din vînzare, schimb sau din altă formă de înstrăinare a activelor de capital este egală cu diferența dintre suma încasată (venitul obținut) și baza valorică a acestor active.
Lista documentelor confirmative ce reprezintă temei pentru confirmarea bazei valorice a activelor de capital este aprobată prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.40 din 6 februarie 2018.
Astfel, în dependență de modul în care activul de capital a fost dobîndit baza valorică se va confirma prin documentele corespunzătoare.
În cazul lipsei documentelor de confirmare a activelor de capital, baza valorică a acestora va constitui zero.
Totodată, potrivit art.9 din Legea nr.354/2004 cu privire la formarea bunurilor imobile, bunurile imobile se pot forma prin separare, divizare, comasare, combinare sau reparcelare a bunurilor imobile înregistrate în Registrul bunurilor imobile.
Conform art.10 alin.(2) din Legea menționată supra, înregistrarea bunului imobil format prin separare şi a drepturilor asupra lui se face în temeiul actului ce confirmă drepturile asupra bunului imobil iniţial, al deciziei de formare a bunului imobil la care se anexează planurile geometrice ale bunurilor imobile nou-format.
Prin urmare, baza valorică a terenului separat se va calcula proporțional suprafeței bunului, în temeiul actului ce confirmă drepturile asupra bunului imobil inițial.
Astfel, suma creşterii de capital în perioada fiscală se calculează în mărime de 50% din suma excedentară a creşterii de capital recunoscute peste nivelul oricăror pierderi de capital suportate pe parcursul perioadei fiscale (la art. 40 alin. (7) din Codul fiscal).
Prin urmare, la înstrăinarea terenului, persoanele fizice–cetățeni, vor calcula impozitul pe venit, ținând cont de suma impozabila a creșterii de capital, cu aplicarea cotei prevăzute în art.15 lit.a) din Codul fiscal.