Noul regulament privind stingerea datoriei vamale
02.08.2023

Termenul de prescripţie pentru compensarea sumelor plătite în plus în contul datoriei vamale, a  majorărilor de întârziere (penalităţilor) şi sancţiunilor material, similar celor fiscale,  constituie 6 ani, prevede proiectul ordinului Serviciului Vamal cu privire la aprobarea Regulamentului pentru stingerea sumelor indicate.

 

Documentul este propus pentru consultări publice, scopul acestuia fiind stabilirea unui cadru normativ unic, care va reglementa detaliat procedura de stingere prin compensare a datoriei vamale.

 

Potrivit proiectului, stingerea datoriei vamale, a majorărilor de întârziere (penalităţilor) şi sancţiunilor materiale  prin compensare se efectuează prin trecerea în contul restanţei a sumei plătite în plus şi/sau a sumei care, conform legislaţiei fiscale şi vamale, urmează a fi rambursată, sau a sumelor transferate în mod eronat la componentele bugetului public naţional.

 

Elaborarea proiectului este condiționată de prevederile art.125 alin.(21) din Codul vamal, potrivit cărora stingerea datoriei vamale prin compensare se efectuează din iniţiativa Serviciului Vamal și fără acordul debitorului, prin trecerea în contul datoriei a sumelor plătite în plus, înregistrate la contul drepturilor de import sau export, a majorărilor de întârziere (penalităţilor) şi sancţiunilor materiale sau la contul de garanție.

 

Recomandările părților interesate pe marginea proiectului urmează a fi remise până în data de la 11 septembrie 2023, la adresa electronică: liliana.taraburca(at)customs.gov.md, la numărul de telefon (022) 574-293 sau la adresa MD-2065, mun. Chișinău, str. Nicolae Starostenco, 30.