Marca drept proprietate intelectuală
02.08.2023

Semnele, cuvintele, inclusiv numele de persoane sau desenele, literele, cifrele, culorile, forma produsului sau a ambalajului produsului sau sunetele pot constitui mărci, dacă distingă produsele sau serviciile unei întreprinderi de cele ale altor întreprinderi și sunt reprezentate în registru într-un mod care permite autorităților competente și publicului să stabilească cu claritate și precizie obiectul protecției conferite titularului lor.

 

În cadrul ședinței secretarilor de stat, care a fost convocată pe data de 31 iulie, a fost examinat proiectul de lege privind mărcile.

 

Potrivit documentului, titular al mărcii poate fi orice persoana fizică sau juridică (atât rezidentă, cât și nerezidentă), grupul acestora în numele căreia/căruia marca este protejată în conformitate cu legea, inclusiv entități de drept public.

 

Proiectul vine cu clasificare mărcilor (colectivă, notorie, de certificare), prezintă condițiile de protecție juridică a acestora, reglementează răspunderea pentru încălcarea drepturilor deținătorului mărcii etc.

 

Oficiul național în domeniul protecției proprietății intelectuale şi unica autoritate responsabilă pe teritoriul Republicii Moldova pentru înregistrarea mărcilor este Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), proiectul stabilind competențele, atribuțiile și drepturile autorității – de la promovarea reglementărilor în domeniu și înregistrarea mărcilor până la examinarea eventualelor litigii.

 

Tot AGEPI va asigura ținerea Registrului național al mărcilor, care va include totalitatea informaţiilor documentate ţinute de către Agenție în sisteme informaţionale automatizate, cu referire la mărcile înregistrate sau solicitate pentru înregistrare în Republica Moldova prin procedura națională.

 

După punerea în aplicare a legii, Guvernul va stabili și aproba acţiunile pentru care se va percepe o taxă şi cuantumul acesteia, deoarece proiectul prevede că depunerea şi examinarea cererii de înregistrare a mărcii, a opoziţiei şi a contestaţiei, înregistrarea mărcii şi eliberarea certificatului de înregistrare, reînnoirea înregistrării unei mărci, precum şi efectuarea altor acţiuni cu semnificaţie juridică ce ţin de procedurile de examinare a cererii şi de protecţia juridică a mărcii sunt supuse taxelor.

 

În nota de întemeiere a proiectului elaborate de AGEPI se spune că înregistrarea mărcilor nu este obligatorie, se efectuează la solicitarea persoanelor interesate în obținerea drepturilor exclusive și a beneficiilor ce rezidă din acestea, având în vedere că acestea constituie un instrument valoros de marketing esențial pentru afacerile moderne și sunt obiecte de proprietate intelectuală ce aparțin cu drept de proprietate privată titularilor, urmare înregistrării mărcilor.