Pierderea statutului de contribuabil mare
02.08.2023

Directorul Serviciului Fiscal de Stat este în drept să excludă din Lista contribuabililor mari, înainte de termenul stabilit, contribuabilii care pierd o poziţie dominantă şi/sau importanţă semnificativă într-un domeniu al economiei naţionale, precum și în cazul emiterii de către instanţa de judecată a hotărârii cu privire la intentarea procedurii de insolvabilitate a entității.

 

În MO din 1 august a fost publicat Ordinul nr.263, emis de autoritatea fiscal pe data de 25 iulie curent, prin care sunt operate intervenții în Ordinul nr.471/2022 al Serviciului Fiscal de Stat cu privire la stabilirea criteriilor de determinare și selectare a contribuabililor mari.

 

Modificările au intrat în vigoare la 1 august 2023.

 

Amintim,  statutul de contribuabil mare este aprobată de Serviciul Fiscal de Stat pentru o perioadă de cel puțin 2 ani pentru 550 agenţi economici, persoane juridice şi persoane fizice, care practică activitate de întreprinzător în Republica Moldova, selectați conform criteriilor de determinare a  contribuabililor mari, și pentru circa 500 persoane fizice rezidente.

 

Lista contribuabililor mari persoane juridice, aprobată pentru perioada 2023-2024, poate fi consultată aici. Lista persoanelor fizice nu este publicată pentru a asigura protecția datelor cu caracter personal.