Facilitarea activității mediului de afaceri: continuare
03.08.2023

Mărfurile autohtone anterior exportate cu utilizarea serviciilor poștale şi reintroduse în termen de 3 luni de la data exportului, în aceeași stare, se scutesc de T.V.A. fără drept de deducere. Dacă la realizarea exportului, suma TVA pentru marfa respectivă a fost restituită, contribuabilul este obligat să calculeze și să declare suma TVA pentru luna în care a avut loc reintroducerea mărfii, stabilește proiectul ce vizează cel de al II pachet de legi pentru facilitarea activității mediului de afaceri. Anunțul privind lansarea consultărilor publice asupra documentului a fost făcut la 1 august în cadrul unui briefing.

 

Încă o prevedere inclusă în proiect și ține de regimul TVA poate fi aprobată în art.102 din Codul fiscal, care reglementează deducerea sumei TVA pentru mărfurile și serviciile procurate. Astfel, subiectul impozabil va obține dreptul la deducerea sumei T.V.A., achitată sau care urmează a fi achitată, în cazul în care va deține bonuri fiscale emise de ECC conectate la SIA MEV, pentru procurările, valoarea cărora în fiecare bon nu depășește 2000 lei inclusiv TVA, dar nu mai mult de 10 mii lei pentru o perioadă fiscală, cu condiția achitării acestora prin intermediul cardului de plată de afaceri (business).

 

Totodată, în cadrul Consiliului de soluţionare a disputelor vor putea fi examinate cazurile în care persoana supusă controlului contestă acte administrative prin care s-a stabilit o obligaţie fiscală în sumă de peste 250 mii lei (la momentul de față – peste 500 mii lei) pentru persoane juridice şi peste 125 mii lei – pentru persoane fizice (plafonul fiind diminuat de la 250 mii lei în present). Suplimentar, reprezentanţi ai asociaţiilor din mediul de afaceri cu relevanţă pentru domeniul fiscal ar putea obține 60% din componența membrilor respectivului Consiliu.

 

Alte propuneri incluse în proiect vor fi prezentate în zilele următoare.