Metode suplimentare de evaluare a bunurilor imobile
03.08.2023

Pentru determinarea valorii de piață a bunurilor imobile nefinisate, la evaluarea acestora se vor aplica noi metode de evaluare:

  •  în cazul unei piețe dezvoltate – metoda analizei comparative a vânzărilor, metoda cheltuielilor și metoda veniturilor;
  • în cazul unei piețe slab dezvoltate sau inexistenței acesteia – metoda cheltuielilor.

 

Agenția Relații Funciare și Cadastru a elaborat proiectul hotărârii Executivului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 958/2003 despre aprobarea Regulamentului provizoriu privind evaluarea bunurilor imobile. Documentul a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat.

 

Menționăm, Regulamentul în vigoare prevede aplicarea pentru construcțiile nefinisate doar a metodei cheltuielilor. Totodată, acesta stabilește că costul construcţiei  reprezintă totalitatea cheltuielilor legate nemijlocit de construcţia obiectului și se determină în baza normelor de deviz şi altor documente normative.

 

Modificările propuse la Regulament suplinesc și metodele de estimare a ratei de capitalizare cu metoda adiționării (cumulativă). Aceasta presupune însumarea estimărilor individuale ale fiecărei componente de risc a ratei de capitalizare: rata profitabilității fără risc, rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei; a riscului pentru lichiditatea joasă; de recuperare a capitalului (numai pentru îmbunătățiri); prima pentru managementul investițional (neefectiv), precum și a riscului investițional. Formula de calcul poate fi consultată în proiect.

 

Totodată, sunt propuse alte formule de calculare a valorii bunurilor immobile în cazul aplicării metodei de actualizare a fluxurilor de numerar și a reversiei, prin capitalizarea venitului operaţional net din anul imediat următor perioadei de calcul.

 

Proiectul poate fi consultat aici.