Extinderea rolului femeilor în afaceri
04.08.2023

Programul „Femei în Afaceri”, fiind dezvoltat în 2016, nu mai corespunde realităților și urmează a fi substituit de Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin. Analiza impactului asupra proiectului hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea programului este propusă pentru consultări publice de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

 

Potrivit proiectului, implementarea programului este preconizată pentru 3 ani, bugetul total constituind 30 mil. lei pentru realizarea a patru măsuri: suport financiar nerambursabil pentru antreprenoarele debutante; suport financiar nerambursabil pentru întreprinderile în dezvoltare; asistența tehnică pentru susținerea întreprinderilor în dezvoltare și promovarea imaginii femeilor antreprenoare.

 

Componentele de grant, în funcție de destinație, variază de 50 mii lei până la 600 mii lei, în unele cazuri fiind necesară și contribuția solicitantei de finanțare nerambursabilă. Asistența tehnică presupune deșfășurarea de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a sesiunilor de instruire, consultanța, coaching sau mentorat pentru antreprenoarele debutante și antreprenoarele în creștere și dezvoltare. Tot ODA va asigura organizarea campanilor media, de comunicare și vizibilitate, evenimente și conferințe pentru promovarea imaginii femeilor antreprenoare în societate și consolidării comunităților de femei-antreprenoare.

 

Cele cinci scopuri ale programului sunt:

  • facilitarea creării și dezvoltării întreprinderilor începătoare fondate și gestionate de femei (prioritate va fi acordată atragerii femeilor în industria STEM (știința, tehnologia informației, inginerie și matematica), economia îngrijirii și alimentație publică precum și servicii de consultanța în afaceri);
  • sporirea competitivității întreprinderilor în dezvoltare și creștere gestionate de femei;
  • susținerea activităților în domeniul comerțului electronic a întreprinderilor gestionate de femei;
  • dezvoltarea abilităților manageriale a antreprenoarelor prin facilitarea accesului la informație, instruire, consultanță și mentorat;
  • conștientizarea și furnizarea informației relevante cu privire la oportunitățile și contribuția femeilor antreprenoare în dezvoltarea economică.

 

Alte detalii pot fi găsite aici, iar consultările asupra documentului vor dura până la 17 august 2023.