SFS a modificat Regulamentul cu privire la efectuarea controlului fiscal
07.08.2023

La 25 iulie 2023 a intrat în vigoare noul Regulament cu privire la efectuarea controlului de către Serviciul Fiscal de Stat, care substituie actul similar aprobat de autoritatea fiscală prin Ordinul nr.320/2019, abrogat din data punerii în aplicare a Regulamentului actualizat.

 

Astfel, documentul actualizat conține atât prevederi noi, cât și cele stabilite anterior. Printre normele care anterior nu se regăseau în Regulament punctăm:

 

  • Obligativitatea analizei de către funcționarii fiscali a riscurilor în baza cărora a fost planificat controlul fiscal la agentul economic, pentru ca aspectele ce vizează riscurile să fie verificate minuțios în cadrul efectuării controlului fiscal, întru stabilirea impactului fiscal.

 

  • Controlul fiscal urmează a fi efectuat astfel, încât să afecteze cât mai puțin activitatea curentă a contribuabilului și să utilizeze eficient timpul stabilit pentru efectuarea controlului fiscal, acesta fiind desfășurat în timpul orelor de lucru ale SFS și/sau ale contribuabilului.

 

  • Formularul Deciziei de Inițiere a Controlului (DIC) nu se întocmește în cazurile de acceptare a restituirii TVA fără efectuarea controlului tematic în baza prevederilor      pct. 13 din Regulamentul privind restituirea taxei pe valoare adăugată, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 93/2013.

 

  • La verificarea agenților economici cu statut de  antrepozitari autorizați se va analiza informația din SIA „Raporte fiscale” compartimentul „Accize”.

 

  • Dacă contribuabilul în baza citației nu se prezintă fără motiv la SFS şi nu este găsit la adresa juridică, funcţionarii fiscali vor constata încălcarea de neaflare la adresa declarată și vor aplica sancțiuni potrivit art. 255 din Codul fiscal, iar ulterior vor suspenda operațiunile la conturile bancare conform prevederilor art. 229 din Codul fiscal.

 

  • Nota de motivare a controlului neplanificat urmează a fi comunicată contribuabilului odată cu Decizia privind inițierea controlului, prin înmânare/expediere prin intermediul cutiei poștale din cabinetul electronic personal al contribuabilului de pe portalul Serviciului Fiscal de Stat. Persoana cu funcție de răspundere confirmă primirea copiei  acesteia prin aplicarea semnăturii sau recepția acesteia în cutia poștală etc.

 

Ordinul SFS nr.265/2023 privind aprobarea Regulamentului cu privire la efectuarea controlului de către Serviciul Fiscal de Stat poate fi consultat aici.