Asigurarea obligației fiscale prin fidejusiune. Modelul сontractului, aprobat
07.08.2023

Ministerul Finanțelor a publicat în MO din 4 august 2023 Ordinul nr.67 privind modificarea Ordinului ministrului finanțelor nr. 105/2016 cu privire la aprobarea unor formulare aferente modificării termenului de stingere a obligației fiscale prin amânare sau eșalonare.

 

Astfel, de rând cu Contractul-tip privind modificarea termenului de stingere a obligației fiscale prin amânare sau eșalonare și Contractul de gaj aferent asigurării obligației fiscale a cărui termen de stingere a fost modificat prin amânare sau eșalonare aprobate anterior, Ordinul nr.105/2016 este suplinit cu Contractul de fidejusiune aferent asigurării obligaţiei fiscale a cărui termen de stingere a fost modificat prin amânare sau eşalonare.

 

Prin încheierea contractului de fidejusiune va fi stabilită răspunderea solidară a fidejusorului și debitorului în fața creditorului (Serviciul Fiscal de Stat) pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligațiilor fiscale ale debitorului stabilite prin întocmirea contractului de amânare/eșalonare a restanțelor, dar și a cheltuielilor și prejudiciilor cauzate.

 

Amintim, la 26 iulie 2023 au intrat în vigoare și modificările operate în Anexa nr. 1 la Ordinul IFPS nr.1030/2016 cu privire la aprobarea formularului tipizat al Cererii privind modificarea termenului de stingere a obligaţiei fiscale prin eşalonare sau amânare și procedura examinării acesteia. Completările stabilesc necesitatea confirmării de către fidejusor a garanției personale oferite terțului contribuabil. Respectiv, a fost modificată și Instrucţiunea cu privire la completarea şi examinarea Cererii privind modificarea termenului de stingere a obligaţiei fiscale prin eşalonare sau amânare.

 

Modificările sunt operate ținând cont de faptul că, din 1 ianuarie 2023, drept măsură de asigurare a stingerii obligaţiei fiscale în cazul admiterii restanţelor la bugetul public naţional (cu excepţia BASS), de rând cu gajul a devenit și fidejusiunea (art.180 din Codul fiscal).

 

Totodată, este exclusă abreviatura ce presupune necesitatea aplicării ștampilei, precum și actualizată termenologia ordinului cu noțiunile utilizate de Codul civil modernizat.