„Costul” muncii ne(sub)declarate
08.08.2023

Descurajarea fenomenului utilizării muncii ne(sub)declarate, conformarea voluntară a contribuabililor la declararea reală a plăților salariale achitate angajaților cu calcularea și achitarea obligațiilor ce le revin conform prevederilor legale, promovarea politicilor de educație juridică și civică a salariaților, informarea și consultarea celor interesați în aplicarea corectă și eficientă a legislației în domeniul relațiilor de muncă sunt scopurile activităților realizate Serviciului Fiscal de Stat.

 

Autoritatea fiscală a publicat Raportul privind activitățile de minimizare a practicii de achitare a salariilor „în plic” și a muncii „la negru” pentru 6 luni ale anului 2023. Potrivit documentului, trimestrial sunt selectați și monitorizați contribuabilii înregistrați în calitate de plătitori TVA care declară salarii mai joase decât salariul minim garantat de 4 000 lei angajaților săi și care declară livrări considerabile fără declararea angajaților.

 

În rezultatul acțiunilor întreprinse de Serviciul Fiscal de Srtat în semestrul I al anului 2023 în cadrul implementării Planului „Declară Achită Legal Salariul”, au fost calculate suplimentar la buget obligații aferente plăților salariale: impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale, prime de asigurare obligatorie de asistență medicală, penalități și amenzi în sumă totală de 10,24 mil. lei, fiind achitate 9,47 mil. lei.

 

Pentru încălcarea prevederilor legislației în vigoare aferente raporturilor de muncă, conform deciziilor adoptate s-a calculat suplimentar pentru plata la buget:

  • impozit pe venit reținut din plățile salariale – 1,6 mil. lei;
  • contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii – 3,47 mil. lei;
  • prime de asigurare obligatorie de asistență medicală – 1,26 mil. lei;
  • penalități și amenzi aplicate – 3,9 mil. lei.

 

Altă înformație inclusă în Raport poate fi consultată aici.