Regimul veniturilor și cheltuielilor persoanelor fizice în anul 2024
10.08.2023

Astăzi, 10 august, în MO este publicată Legea nr.212 pentru modificarea unor acte normative (ce vizează politica bugetar-fiscală). Publicația noastră va prezenta în zilele următoare principalele modificări, pentru implementarea cărora, începând cu 1 ianuarie 2024, urmează a fi pregătiți contribuabilii. Informația ce urmează se referă la elementele novative ce se referă la impozitul pe venit al persoanelor fizice.

 

Astfel, persoanele specificate la art. 90 rețin un impozit în mărime de 6% din veniturile sub formă de dobânzi și/sau 12% din creșterea de capital determinată conform art.40 alin.(7) aferent valorilor mobiliare de stat obținute de către persoanele fizice rezidente, stabilește proiectul de lege ce vizează politica fiscală și vamală pe anul 2024.

 

Amintim, la momentul de față cota impozitului pe venit din dobânzile achitate de către persoanele vizate constituie 12%. Totodată, impozitul prenotat din dobânzile achitate în folosul persoanelor fizice rezidente de către bănci, asociaţii de economii şi împrumut, precum şi de emitenţii de valori mobiliare corporative cuantumul cărora în present este stabilit la nivel de 7%, din anul viitor va fi diminuat până la 6%.

 

Documentul prevede suplinirea Codului fiscal cu art. 352, acesta urmând să reglementeze deducerea cheltuielilor persoanelor fizice.  Astfel, va fi permisă deducerea:

 

  •  sumelor pentru primele de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor obligatorii în bugetul asigurărilor sociale de stat achitate de persoanele fizice conform legislației (în cuantumul stabilit);

 

 

  • cheltuielilor suportate pentru primele de asigurare facultativă de asistență medicală sau pentru contractarea serviciilor medicale de la un singur furnizor al acestor servicii, în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat;

 

  • a sumei achitate de către persoana fizică pentru procurarea primei de asigurare în baza contractului de asigurare de viață, în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat;

 

  • a sumei achitate sub formă de dobânzi de către persoana fizică pentru creditele ipotecare, la procurarea primei locuințe, altele decât cele contractate prin Programul de stat „Prima Casă”, în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat. Pentru locuința proprietate comună în devălmășie/cote-părți, dreptul la deducere se va acorda fiecărui beneficiar al creditului ipotecar, proporțional cotei-părți deținute, aplicată conform limitei stabilite.