Promovarea antreprenoriatului: obiectivele Programului național
10.08.2023

Noua versiune a proiectului Programului național pentru promovarea antreprenoriatului și creșterea competitivității în anii 2023-2027 a fost prezentată comunității de afaceri și altor membri ai Consiliului Economic în cadrul ședinței Grupului de lucru nr.5. Documentul a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Secretariatului Consiliului Economic și a altor părți interesate. 

 

Veronica Arpintin, secretara de stat din cadrul MDED a menționat în cadrul dezbaterilor că, Programul urmărește 3 obiective generale:   

  • Îmbunătățirea cadrului de reglementare a mediului de afaceri; 
  • Facilitarea accesului la finanțare
  • Creșterea competitivității produselor și serviciilor locale, inclusiv pe piețele externe, dar și  promovarea culturii antreprenoriale.

 

Ca rezultat al implementării Programului, către anul 2027 urmează a fi obținută dereglementarea și simplificarea interacțiunii cu instituțiile statului; implicarea activă a comunității de afaceri în consultarea proiectelor de acte normative cu impact asupra mediului de afaceri și stimularea investițiilor de către ÎMM, inclusiv cu suportul programelor de stat.

 

Totodată, va continua digitalizarea serviciilor G2B/G2G și a companiilor; fortificarea infrastructurii de Platforme Industriale Multifuncționale, incubatoare de afaceri, hub-urilor, acceleratoarelor, parcurilor industriale/creative dezvoltate/susținute de Guvern; fortificarea sectorului de consultanță în afaceri și instruiri în creștere.

 

Comunitatea de afaceri este îndemnată să înainteze toate propunerile în scris, acestea fiind luate în considerare la definitivarea Programului, solicitând și susținerea în implementarea documentului după aprobarea ulterioară a acestuia de către Guvern.

 

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.