Politica fiscală: unele modificări au intrat în vigoare
11.08.2023

Unele prevederi ale Legii nr. 212/2023 privind modificarea unor acte normative, prin care a fost aprobată politica bugetar-fiscală, au intrat în vigoare la data publicării actului normativ în MO. În continuare prezentăm modificările la Codul fiscal, care sunt puse în aplicare din data 10 august 2023.

 

1. Diminuarea cotei TVA pentru sectorul HoReCa de la 12% la 8%. Amintim, este vorba despre serviciile de cazare, indiferent de categoria de confort, în hotel, hotel-apartament, motel, vilă turistică, bungalou, pensiune turistică, pensiune agroturistică, camping, sat de vacanţă sau tabără de vacanţă, care se atribuie la secţiunea I a CAEM și produsele alimentare şi/sau băuturi, cu excepţia producţiei alcoolice, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoţite de servicii conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităţilor care se atribuie la secţiunea I a CAEM. Notă: La momentul de față sectorul aplică cota TVA de 6%  potrivit prevederilor Legii nr.76/2021.

 

2. Excluderea din livrările scutite de TVA cu drept de deducere efectuate în zone economice libere (de rând cu serviciile de transport) și a și a energiei electrice de echilibrare livrate în zona economică liberă din restul teritoriului vamal al Republicii Moldova, precum şi cele livrate de către rezidenţii diferitelor zone economice libere ale Republicii Moldova unul altuia.

 

3. În cazul în care persoana cu dizabilități locomotorii care a beneficiat de facilitățile fiscale și vamale la importul mijlocului de transport a decedat, moștenitorul mijlocului de transport destinat transportării persoanei cu dizabilități ale aparatului locomotor se scutește de plata obligațiilor vamale.

 

4. Este modificată procedura de contestare a deciziei Serviciului Fiscal de Stat sau acțiunea funcționarului fiscal:

 

a) Decizia Serviciului Fiscal de Stat sau acțiunea funcționarului fiscal poate fi contestată numai de persoana vizată în decizie sau împotriva căreia a fost întreprinsă acțiunea ori de reprezentantul ei, în modul stabilit de Codul fiscal.

b) Contestația împotriva deciziei Serviciului Fiscal de Stat sau acțiunii funcționarului fiscal depusă de alte persoane decât cele indicate la alin. (1) va rămâne neexaminată de Serviciul Fiscal de Stat.

c) Obligația de a dovedi incorectitudinea deciziei emise de Serviciul Fiscal de Stat se atribuie persoanei care contestă.

 

Totodată, CF este suplinit cu art. 2671–2673, care reglementează temenul și procedura de depunere a contestației, precum și de examinare a acesteia.

 

5. Au intrat în vigoare reglementările ce țin de achitarea taxei pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii de către persoanele ce desfășoară activități independente.

 

Alte modificări aprobate prin Legea nr.212/2023 pot fi consultate în MO nr. 297-301.